Doezoo Leens is beestachtig leuk! 2


Het kan natuurlijk niet uitblijven. Tijdens deze beestachtige week van Bucketlist #4 kan je nu eenmaal niet om een bezoekje aan een dierentuin heen. De meeste kinderen hebben we eens van de grotere dierentuinen gehoord. Burger’s Zoo, Dierenpark Amersfoort, Artis of Blijdorp…de meeste kinderen hebben er wel een van binnen gezien. Maar wist je dat er nog veel meer dierentuinen bestaan? Vaak zijn de kleinste dierentuinen enorm leuk om te bezichtigen.

Wij hebben in het begin van de vakantie een van die kleine dierentuinen bezocht. Mijn ouders waren een weekje op vakantie in Friesland en wij hebben ze daar een paar dagen opgezocht. Zo zijn wij terecht gekomen in Doezoo Insectenwereld in Leens. Tja, het is een eindje rijden voor de meeste ouders, maar echt…ik zou deze zeker eens op jouw lijstje zetten om eens te gaan doen. Dit is namelijk een dierentuin die je niet mag missen.

Doezoo Leens welkomDoezoo in Leens

Tijdens ons bezoek in Friesland zag ik een foldertje van deze dierentuin. In eerste instantie dacht ik dat het niet veel zou zijn, maar bij een klein zinnetje werd toch mijn interesse gewekt.

Al je zintuigen komen in het park volop aan bod: horen, zien, voelen, ruiken en proeven.

Tja, wanneer er een bioloog in de dop in het gezin zit, dan is dit natuurlijk het einde! Daarnaast las ik dat deze dierentuin verkozen is tot het leukste uitje van Groningen 2015. Op naar Leens!

Doezoo Leens uilDoezoo Leens ezel balkt Doezoo Leens ezel meets family Doezoo Leens caviaHet park is niet groot, maar wel heel bijzonder. We begonnen de dag met een rondje in het parkje buiten. In het park zie je voornamelijk de dieren die je normaal niet in een dierentuin tegen komt. Ik heb nog nooit een stel eekhoorns, ezels of cavia’s in een dierentuin gezien. Hier zie je ze wel. Op een aantal plekken loop je ook nog eens door het verblijf, dus de dieren zijn van dichtbij te bekijken. Ik zelf had een bijzondere ontmoeting met een ezel. Niets vermoedend wilde ik een foto van hem (of haar) nemen, begint deze ezel ineens te balken! Vervolgens liep deze ezel naar mijn kinderen toe en begon bekken te trekken naar mijn dochters šŸ˜‰ De ontmoeting werd beĆ«indigd na een aai en een knuffel. Kijk, dat is nog eens beleven!

Doezoo Leens stinkdierHet was nu tijd voor een presentatie binnen. In een grote, omgebouwde stal was een restaurant gemaakt. Aan de zijkant was er een ruimte ingericht met banken. De medewerkers van het park zetten voornamelijk de kinderen in het zonnetje. Zij zijn het belangrijkste in het park (naast de welzijn van de dieren natuurlijk). Zo mochten de kinderen vooraan zitten bij de presentatie. Dit keer ging het verhaal over een stinkdier. Tijdens het verhaal was het doodstil in de grote ruimte. Wat kon die man vertellen! Hij hield de aandacht enorm goed vast van ieder kind en dat is toch ook wel speciaal te noemen. Aan het einde van het verhaal kwam een echt stinkdier naar voren en mocht ieder kind dit diertje een aai over zijn vacht geven.

Doezoo Leens presentatieDoezoo Leens schildpadEen uurtje later zou dezelfde man ook nog een rondleiding geven. Al is het maar om zijn vermogen om informatie boeiend over te brengen, waren wij natuurlijk voor deze rondleiding te porren. We begonnen bij de baardagaam. In het verblijf van de baardagaam liet de verzorger zien hoe deze beestjes gevoerd werden en mochten de kinderen ook nog eens voelen. Vervolgens kwamen er ook nog een tenrec en een schildpad voorbij die ze aan mochten raken.

Doezoo Leens voerenDoezoo Leens AraDe tocht ging buiten verder bij de neusberen. De kinderen mochten deze dieren gaan voeren. Veilig van een afstand, dat dan weer wel, maar dat is logisch. Het blijven wilde dieren en het welzijn van de dieren staat in dit park toch boven aan! Na een korte ontmoeting met twee ara’s werd het tijd om de rondleiding binnen in de eerder genoemde ruimte af te ronden. Ook daar kwamen weer wat dieren naar voren die de kinderen mochten vasthouden.

Doezoo Leens Emma spin Doezoo Leens Emma slang Doezoo Leens Isis spin Doezoo Leens Isis slangIk vond deze laatste ronde zelf enorm spannend, het is voor mij een beetje eng om een vogelspin in je handen te krijgen of om een slang om je nek te houden. Toch wilden mijn kinderen dit maar al te graag. Netjes op de beurt wachten, maar ieder kind die dit wilde, kwam aan de beurt. Compleet met een fotomomentje.

Doezoo Leens leguaanErvaring

Wat als een kort bliksembezoek begon, bleek een dag vol plezier! Ik zou met mijn kinderen die dag weer naar huis vertrekken en ik had afgesproken rond etenstijd thuis te zijn. Dat had ik dus een beetje verkeerd in geschat. Het werd iets later…maar hebben ons heerlijk vermaakt. Zo zie je maar, in sommige gevallen moet je gewoon eens wat uit proberen om de pareltjes van Nederland te ontdekken.

Het leukste aan dit park is dat je er ook echt dieren kan ontdekken, aanraken, aaien. Het heet niet voor niets DoeZoo en die belofte komen ze helemaal na. Een speciale vermelding voor degene die de rondleidingen en presentaties verzorgd: Je bent geweldig! Blijf vooral zo doorgaan met het informeren over de natuur en onze kinderen zullen daar dan zeker wat van leren.

Dus…mocht je in de buurt zijn…ga dan absoluut een keer op bezoek bij deze enorm leuke dierentuin!

Meer informatie vind je op hun site: DoeZoe.nl

Doezoo Leens riksjaDoezoo Leens onder de zeeDoezoo Leens cameleon


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Doezoo Leens is beestachtig leuk!

    • Linda

      Ik weet niet waar je op de camping gaat staan, maar Orvelte heeft ook een leuke “dierentuin”. Het is kleiner, maar ook daar mag je met bijzonder veel dieren kennis maken.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.