Kinderfeestje anno 2015 2


Nog een dikke twee maanden en dan viert onze oudste dochter haar tiende verjaardag. We hebben dan een tiener in huis! Ik vind het maar spannend. Na de grote mijlpalen van 1 jaar en 4 jaar is het vieren van haar tiende verjaardag ook een mijlpaal die we niet ongemerkt voorbij willen laten gaan.

Ze zal in de eerste week van school haar verjaardag vieren. Dit betekend voor mij dat ik al tijdens de vakantie aan de slag zal moeten om deze dag goed te laten verlopen. Gelukkig is ze dit keer op een woensdag jarig en laat dat nu op een vrije dag zijn! Het zou nu een uitgesproken mooie dag zijn om alle festiviteiten op een dag te organiseren.

Kinderfeestjes van voorgaande jaren

Ik heb er ieder jaar (op vorig jaar na) nog een groot feest van kunnen maken. Emma zit al vanaf haar kleuterjaren in een kleine klas (nu 7 kinderen) en heeft vanaf haar eerste kinderfeestje al haar klasgenootjes uit mogen nodigen. Op zich wel lekker makkelijk, dan heb je geen kinderen die buiten de boot vallen.

Meestal vierden we de kinderfeestjes met een thema. Zo heeft ze haar eerste kinderfeestje in het thema “Under the sea” gevierd. Ik had van de kamer een complete onderwater wereld gemaakt, compleet met bellenblaasmachine bij de voordeur. Ik had bij een adresje in Arnhem een verjaardagskist gehuurd met verkleedkleren. De meiden in zeemeerminnenpakken en de jongens in haaien pakken. Via de ouders kreeg ik te horen dat de jongens zich absoluut niet wilde verkleden, maar zodra de kist open ging, stonden deze stoere binken vooraan! Wat nou, niet verkleden šŸ˜‰

Verjaardagskist

Ook in het jaar daarna vierden we een themafeestje. Dit keer was het thema “Girly Piratenfeest” en ook hier maakten we gebruik van een verjaardagskist. Wel zo makkelijk. Het feest wordt gevierd aan huis en het vertier wordt geleid door een handboek die je bij de verjaardagskist meegeleverd krijgt. Hier en daar een “personal touch” geven met eigen ideeĆ«n en er staat weer een compleet programma klaar voor de kinderen. Kosten van een dergelijk feestje? Tja, het is niet goedkoop, dat kan ik je wel vertellen. Gemiddeld waren we voor de huur van een verjaardagskist toen der tijd tegen de ā‚¬ 70 kwijt. Tel daarbij dan nog het eten, drinken en versieringen op en dan tel je snel 100 euro neer voor een feestje.

Het jaar erna was al een stuk simpeler om het te organiseren. Emma is toen met haar klas naar Burgers’ Zoo geweest. Al met al niet duurder dan het jaar ervoor en het was ook compleet georganiseerd. Lekker makkelijk!

Standaarden voor een kinderfeestje

Actiepagina.nl heeft onlangs onderzocht wat nu de standaarden zijn voor een kinderfeestje in Nederland.

kom je op mijn feestje actiepagina.nlAchteraf blijkt dat ik aardig in lijn lig met de gemiddelde Nederlander. Of ik daar trots op ben? Een paar jaar geleden misschien wel. Nu denk ik dat ik hele andere keuzes zou maken. Weer een overcompleet georganiseerd kinderfeestje? Misschien wel, maar hier en daar wel met aanpassingen. Ik zou het nu minder strak organiseren. Ik zou nu wel het thema willen doorvoeren, maar de kinderen lekker laten spelen. Ik denk dat dit ook per kind verschilt en wat je als ouder gewent bent. Het punt is, als ouder moet je zelf tevreden zijn met de keuzes die je maakt en je vooral niet gek laten maken door andere kinderfeestjes.

Wat zijn nu mijn standaarden voor een kinderfeestje? Nou, daar kan ik lekker kort over zijn…die heb ik niet! Met een kinderfeestje kan je het zo gek maken als je het zelf wilt. Wel wil ik een paar tips geven. Tips waar wij zelf in het verleden tegen aan zijn gelopen:

 • Hou de communicatie zo simpel mogelijk, maar wees wel duidelijk. Vraag ook aan de ouders of er bijzonderheden zijn bij de kindjes die je uit nodigt. Hebben ze een dieet? Zijn ze allergisch? Hou daar dan ook rekening mee, het is tenslotte feest voor iedereen. Moet je dan ook aan iedereen denken? Nee, dat ook weer niet. Ieder kind lust wel eens wat niet en dan blijft er vaak nog genoeg over wat ze wel lusten.
 • Soms zie je dat feestjes als maar gekker worden (ik ben er zelf ook in meegegaan) maar willen de kinderen dat wel? Nee, een compleet feestje is leuk, maar een kind vermaakt zich ook met een groep vriendjes en vriendinnetjes in de tuin met wat speelgoed. Lekker spelen is vaak al voldoende.
 • Vergeet vooral niet om zelf te genieten. Vraag een ouder extra om te helpen of regel wat familie. Ik merk dat ik de eerste jaren zo opging in het organiseren van het feestje, dat ik amper de tijd had om foto’s te maken of zelf te genieten. Ik heb daar nog altijd spijt van!
 • Gezond of niet? In deze tijd wordt het steeds belangrijker voor ouders dat de kinderen gezond worden opgevoed. Hierover lopen de meningen compleet uiteen. Je kan niet met iedereen rekening houden, maar hou er wel rekening mee sommige kinderen het gewoon gewend zijn om een gezonder alternatief te kiezen. Zorg ervoor dat er altijd een gezond alternatief te kiezen is. Zet je een bak met snoep neer, zorg dan ook voor een klein bordje met komkommer of snoeptomaatjes. Let maar op! Beide bordjes zullen leeg gaan!

DSC_0008Kinderfeestje anno 2015

Voor dit jaar heb ik Emma al voorzichtig gevraagd wat ze wil. Zelf had ik al feestjes gevonden waarbij ze zich konden gaan uitleven als spion of zat ik te denken om een workshop in te huren waarbij je met honden kan spelen. Maar…mevrouw wil dit helemaal niet! Mevrouw wil een feestje zoals ze laatst bij haar twee klasgenoten Mark en Jelle heeft gehad! Niets bijzonders…een zwembad in de tuin, een waterslider ernaast en een trampoline met water. Het geheel afgemaakt met een simpele barbecue en muziek! Meer niet! Kort gezegd: ze wil gewoon een tuinfeest waarbij ze zich zelf kunnen vermaken. Nu heeft zij met een beetje geluk ook nog kans op prachtig weer, maar toch… altijd lastig wanneer je het weer niet in de hand kan houden. Voor mij zal het echter wel lekker makkelijk worden om dit jaar haar kinderfeestje te organiseren. Ach…kleintjes worden groot!

 

 

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Kinderfeestje anno 2015

 • Vlijtig Liesje

  Ik vind het wel vrij duur moet ik zeggen, zo’n 110 euro voor een kinderfeestje. Dat gaven wij er niet aan uit, en dat zou ik denk ik ook niet willen.

  • Linda

   Ik zat er vrij snel aan, al moet ik wel zeggen dat de verkleedkleren de grootste hap uit de begroting was. Voor kleintjes vind ik dit nog wel grappig, maar voor de wat oudere kinderen…doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg šŸ˜‰

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.