Feestje? Deze uil-piñata is een uitstekend cadeau!


Vorige week zaterdag waren we uitgenodigd door een oud-collega van vriendlied voor een 50-jarig huwelijksfeest. Jeetje, wat een tijd! Ik weet een ding zeker, 50 jaar getrouwd zal ik nooooit meemaken. Ik ben namelijk niet getrouwd 😉

Sowieso is 50 jaar getrouwd in de huidige tijd bijzonder te noemen. Dat vraagt dus om een speciaal cadeautje. De man van dit koppel is jarenlang een collega geweest van vriendlief. Inmiddels is hij met een verdiend pensioen en vullen ze de dagen vooral met fietsen. 50 kilometer per dag is bij hun eerder regel dan uitzondering. Tijdens deze fietstochten komen ze regelmatig bij ons langs en stoppen dan ook even voor een kort bezoekje.

Het verhaal van de uil

Tijdens een van hun eerste bezoekjes aan ons huidig adres maakten we een wandeling door onze tuin. Vriendlief liet vol trots zijn duivenhok zien en de man in kwestie liep nietsvermoedend verder naar het hek. Ineens zag hij onze nepuil, die op het hek als versiering is blijven hangen. Van schrik verschuilde hij zich achter zijn vrouw!

Nu is deze anekdote altijd blijven hangen. Ieder kaartje, ieder kattebelletje bevat sindsdien een uil. Nu kunnen we voor dit 50-jarig huwelijksfeest daar natuurlijk niet meer van afwijken. Ik heb als cadeau een piñata gemaakt in de vorm van een uil. Ik laat jullie vandaag zien hoe dit tot stand gekomen is.

Uil pinata klaarWat heb je nodig?

 • ballon
 • behangplaksel
 • kranten
 • verf
 • crêpepapier
 • touw
 • schilderstape
 • karton
 • schaar
 • lijm
 • envelop met inhoud
 • inhoud piñata. Gebruikelijk vul je deze met snoep. Voor de gelegenheid heb ik deze gevuld met snoep en centen.

Het is op zich niet moeilijk om dit te maken, maar doordat het tussen door moet drogen is het wel een tijdrovende klus. Begin er dus op tijd mee! Ik ben hiermee een week van te voren begonnen.

Uil pinata scheurenBlaas de ballon op en zorg dat hij ergens op kan staan. Ik heb een kom gebruikt. Scheur vervolgens de krant in repen/kleine stukjes en plak deze met behanglijm op de ballon. Ga net zolang door tot de hele ballon is bedekt.

Uil pinata papier marcheOp zich is het niet nodig om de ballon dikt te bekleden met kranten, drie lagen is al voldoende. Zorg er wel voor dat je de ballon van te voren dun insmeert met vaseline. Dit voorkomt plakken van de lijm op de ballon.

Uil pinata bevestigingZodra de lijm droog is, prik je de ballon lek en haal je deze uit de bal. Maak van touw een lus en plak deze met schilderstape het gat dicht aan de bovenkant.

Uil pinata opening Uil pinata vullenSnij in de zijkant een stukje van de piñata open en vul deze met de gewenste vulling. Plak het gat dicht met schilderstape.

Uil pinata schilderen onderlaag Uil pinata schilderenSchilder de bal in de gewenste kleur. Wij wilde nu een uil maken, dus hebben we bruin als basiskleur gebruikt.

Uil pinata crepepaier Uil pinata crepepapier knippenNu is het nog een kwestie van versieren. Wees creatief! Ik had alleen nog maar zwarte crêpepapier, dus mijn uiteindelijke versie van de de uil-piñata had meer weg van een kraai 😉 Maar toch, het idee was er. Ik heb een strook crêpepapier ingeknipt, zodat de franjes ontstaan. Deze plak je om de bal heen. Ik ben onderaan begonnen en heb in een stuk door gewerkt. Zo komt het papier in een spiraal op de bal.

Uil pinata versierenWerk de hele bal af tot de kruin aan toe. Voor de bovenste gedeelte heb ik een strook crêpepapier iets smaller geknipt dan waar ik mee begon. Zo krijg je een soort van kapseltje boven op het hoofd.

Uil pinata afbeeldingen uit kartonKnip nu uit het karton een groot hart. Dat dient als borstkas. Twee grote cirkels dienen als ogen. Plak deze met lijm op zijn plek. Verder heb ik nog een snavel uit oranje karton geknipt en twee vleugels. De vleugels heb ik ook weer bekleed met crêpepapier.

Uil pinata hangendDe uil-piñata is nu bijna af! Voor een kinderfeestje is de uil nu klaar om opgehangen te worden. Met een blinddoek om en een stok in de hand, kan het feest beginnen. Wij wilde deze piñata geven als cadeau, dus heb ik er nog iets extra’s aan toegevoegd. Een vleugel heb ik iets naar voren geplakt en vervolgens heb ik, een met geld gevuld, gouden envelop aan de binnenkant van de vleugel geplakt. Om het geheel af te maken, het was tenslotte een 50 jarig huwelijksfeest, heb ik met een groot hart de envelop versierd.

Uil pinata als cadeauIs hij mooi geworden of niet? De eindfoto was een foto wat gemaakt is op het feest. Ik was zo blij dat deze piñata af was, dat ik vergeten ben om een laatste foto te maken met envelop. De foto is dus van een mindere kwaliteit, maar het resultaat is wel duidelijk.

Zoals ik al begon met deze blog, was het een tijdrovende klus, maar niet moeilijk om te maken. Wanneer je deze piñata voor een kind gaat maken, zou ik wel iets vrolijkere kleuren gebruiken.

Veel plezier!

 

 

 

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.