Kidz Cookin’ Hash Brown Aardappelburgers 1


Lang voordat de kinderen geboren waren, zijn we een aantal keren op vakantie geweest naar Amerika. Heerlijke tijd was dat. Iedere keer wanneer ik voet aan land zette, voelde het voor mij als thuis komen. Ik pinkte dan ook steevast weer een traantje weg, wanneer ik weer naar huis moest.

Een van de ervaringen daar in dat grote land, was het ontbijt. De meeste restaurants serverden daar ontbijt in de vorm van grote buffetten met de meest uiteenlopende gerechten. Een daarvan was de “Hash Brown Potatoe” ofwel geraspte en gebakken aardappel. Heel soms maak ik het hier thuis in Nederland ook . Een grote koek van aardappel in de pan. Meestal dan niet voor het ontbijt, maar voor een brunch of een lunch is het ook smakelijk genoeg.

Een tijdje terug vroeg vriendlief wanneer ik weer eens Hash Browns ging maken. Het was alweer zo lang geleden! Na een tijdje broeden had ik een ander idee. Ik ging het eens een keer maken in de vorm van hamburgers! Zo combineer je dan twee gerechten in één hapklaar totaalgerecht.

Wat gaan we maken?

Hash Brown Aardappelburgers

voorbereiding 10 minuten/10 minuten baktijd

Wat kunnen de kidz doen?

vanaf 2 jaar:

– Het voorbereiden het gerecht (het klaarzetten van de ingrediënten en het kneden van het gehakt)

Vanaf 6 jaar:

– Het hele gerecht voorbereiden en bakken

Hash brown aardappelburgers nodigIngrediënten voor 5 Hash brown aardappelburgers:

 • pond gehakt
 • Aardappelen
 • Bosuitjes (1 bosje)
 • Verse knoflook
 • Patat frites kruiden
 • Gehaktkruiden
 • Pitabroodjes

Keukengerei

 • Bakplaat
 • Kom
 • Bakring
 • Knoflookpers
 • Rasp of mandoline (keukenmachine kan ook)
 • Keukenpapier
 • Lepel (of zoals wij deden met een ijsschep)

Recept

Als eerste: Handen wassen! Werk schoon, dan is het opruimen achteraf makkelijker en sneller. Zet ook van te voren de ingrediënten klaar, dat scheelt tijd bij het koken. Zet de oven alvast aan voor de pitabroodjes. Kijk voor de temperatuur en de baktijden op de verpakking.

Hash brown aardappelburgers aardappels gerasptDe voorbereidingen beginnen met het raspen van de aardappels. Voor 5 burgers heb ik zo’n 4 hele grote aardappelen geraspt. Wanneer je de aardappel raspt, dan komt er heel veel vocht vrij. Voor het bakken van de aardappels is het de truc om de aardappels zo droog mogelijk te krijgen. Knijp eerst het overtollige vocht uit de aardappels. Droog dan de aardappels verder met keukenpapier.

Hash brown aardappelburgers aardappels kruidenDoe de aardappel in een kom en strooi er patat friteskruiden overheen.

Hash brown aardappelburgers aardappels mengenSnij de bosui in kleine stukjes. Meng vervolgens de helft van de bosui door de aardappel. Voor de smaak hebben we twee teentjes knoflook geperst in de knoflookpers en door de aardappelen gemengd. De aardappelen zijn nu gereed om te bakken.

Hash brown aardappelburgers gehakt met bosui Hash brown aardappelburgers gehakt knoflookWe gaan nu eerst het gehakt voorbereiden. Doe het gehakt in een kom en voeg de andere helft van de bosui toe. Pers nog 2 teentjes knoflook met de knoflookpers en doe deze bij het gehakt.

Hash brown aardappelburgers gehakt kruidenStrooi de gehaktkruiden over het gehakt en kneed het gehakt. Vooral dit gedeelte is voor de kleinere kinderen leuk om mee te helpen. Lekker knoeien! Met hulp van de bakring maak je hamburgers van het gehakt. Druk ze nog wat meer plat, zodat de burgers te groot lijken. Geen nood, ze krimpen straks nog op de bakplaat.

Hash brown aardappelburgers voorbereidingDoe ondertussen de pitabroodjes in de oven. Let erop dat de pitabroodjes eerder de oven uit moeten, dan dat de burgers klaar zijn. Zo kunnen ze van te voren wat afkoelen.

Hash brown aardappelburgers aardappels bakkenLaat de bakplaat op temperatuur komen om ongeveer 165 graden. Leg de bakring op de bakplaat en doe er een schep aardappel in. Haal voorzichtig de ring weg en druk de aardappel met de lepel nog wat platter. De vorm blijft door het eerdere gebruik van de bakring rond. Maak zo vijf aardappelburgers.

Hash brown aardappelburgers hamburgers bakkenLeg ook de vijf hamburgers op de plaat en bak alles tot het gaar is. Snij de pitabroodjes en leg in het broodje eerst een aardappelburger en daarboven op de hamburger.

Hash brown aardappelburgers bakkenWij hebben de burgers gegeten met chilisaus en met knoflooksaus. Met de knoflooksaus zag het er mooier uit, maar ik vond de smaak wat minder. Met de chilisaus vond ik het lekkerder. Het is een kwestie van smaak!

Hash brown aardappelburgers zonder saus Hash brown aardappelburgers met knoflooksausMmmmmm….Eet smakelijk!

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Kidz Cookin’ Hash Brown Aardappelburgers

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.