Kidz Cookin’ aardbeiencupcakes met spekjestopping 1


Doe eens gek! Met dochterlief Isis heb ik samen een aardbeiencupcake gemaakt. Een van de rare ideeën die ik opgedaan had met Pinterest wilde ik vandaag ook eens uitproberen: op het cupcakeje hebben we een spekje in de oven meegebakken! Raar maar waar! En weet je wat? Het werkte! Het was nog lekker ook…

Wat gaan we maken?

Aardbeiencupcakes met Spekjestopping

Uit het beslag is het mogelijk om ongeveer 12 cupcakes te bakken.
Kooktijd: 30 min. bereiden/20 min. bakken.

Wat kunnen de kidz doen?

2 tot 6 jaar:
– Ingrediënten afwegen (onder begeleiding)
– onder begeleiding samen het beslag samenstellen

vanaf 6 jaar:
Vanaf 6 jaar zou je de cupcakes door de kidz zelf kunnen laten maken. Dit is inclusief het gebruik van de mixer en het in en uit de oven halen van de cupcakes. Laat jouw kidz echter nooit zonder begeleiding in de keuken aan het werk.

bloem en suikerIngrediënten:

200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram suiker
200 gram bloem
4 eieren op kamertemperatuur
Merg van een vanillestokje
200 gram aardbeien uit de diepvries
zak spekjes

Keukengerei

Weegschaal
Mixer
4 bakjes
2 Cupcaketreetjes
Siliconen of papieren cupcakecups
Klopper
Mesje
Lepel of spuitzak met schaar
Prikker

Recept

Als eerste: Handen wassen! Werk schoon, dan is het opruimen achteraf makkelijker en sneller. Zet ook van te voren de ingrediënten klaar, dat scheelt tijd bij het koken.

De oven wordt voorverwarmd op 170 graden. Plaats het rooster in het midden van de oven.

Nu kan je alle ingrediënten zorgvuldig meten en in bakjes klaar zetten. Hak de aardbeien uit de diepvries in kleine stukjes. Niet te klein! Door de warmte ontdooien de aardbeien en dan komen er zachte stukjes fruit in de cupcake.

Aardbeiencupcakes met spekjestopping boterNu is het mixing-time! We hebben inmiddels al heel wat cupcakes op Kidz Blozzy voorbij zien komen, Het basisrecept blijft hetzelfde. Doe de boter in de kom en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Op middelhoge snelheid mixen! Daar word jouw beslag luchtiger van!

Aardbeiencupcakes met spekjestopping bloemSnijd het vanillestokje in de lengte door en open het plat op het werkblad. Schraap met een mesje alle merg uit het vanillestokje. Mix het nu met het mengsel van boter en suiker mee. Voeg de eieren een voor een toe en blijf mixen op middelhoge snelheid. Voeg nu beetje bij beetje bloem toe.

Aardbeiencupcakes met spekjestopping aardbeienZodra het beslag egaal is voeg je als laatste de aardbeien uit de diepvries er aan toe. Even goed door mixen en jouw beslag is klaar! Leg de cups in de bakvorm. De cups moeten tot 2/3 gevuld worden.

Aardbeiencupcakes met spekjestopping beslagPlaats de cupcakes in het midden van de oven op het rooster en bak ze gedurende 20 minuten. Doordat de aardbeien in de oven ontdooien, kan het zijn dat de cupcakes een paar minuten langer in de oven moeten. Controleer dit door na 15 tot 20 minuten met een sateprikker in de cupcakes te prikken om te kijken of de cupcakes gaar zijn. Als er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven zijn de cupcakes gaar!

Nu komt hel lastige van het hele verhaal. Voordat de cupcakes helemaal gaar zijn, komen de spekjes om de hoek kijken. Een paar minuten voordat ze echt gaar zijn, leg je op iedere cupcake een spekje precies in het midden van het cakeje. Doe dit dus op het moment dat je voor het eerst de cupcakes gaat controleren. Let wel op! Zijn de cupcakes na controle nog veel te nat (er zit dan nog gewoon beslag op de prikker) dan wacht je nog een paar minuten. Is de prikker wel plakkerig en zijn de cupcakes nog net niet gaar, dan leg je de spekjes erop.

Aardbeiencupcakes met spekjestopping spekjesZodra de laatste minuten wegtikken zie je de spekjes opzwellen. Ze groeien ongeveer twee keer het originele formaat. Laat het lekker gaan. Wij wilde te snel genieten van de aardbeiencupcakes. Hierdoor hebben wij de cakejes er iets te snel uitgehaald. Gevolg: ingezakte cupcakes. Zodra ze dus gaar zijn, dan laat je de cupcakes eerst nog wat afkoelen in de oven. Zet de oven uit en de deur een klein stukje open. Ze zullen dan ook wat minder inzakken.

Aardbeiencupcakes met spekjestopping klaarNadat ze genoeg zijn afgekoeld, dan is het nog mogelijk om de spekjes iets in te drukken. Hiermee verspreid je de spekjes wat meer over de cupcake. Het lijk nu alsof de spekjes heel hard geworden zijn, maar niets is minder waar. Zodra de de cupcakes nu eet, dan blijven ze nog heel lang zacht en plakkerig. Net alsof je ze boven een kampvuur geroosterd zijn. Ze blijven nu nog zeker een dag of vier lekker (daarna zou ik nu niet weten, bij ons waren toen de aardbeiencupcakes op!)

Mmmmmm….Eet smakelijk!

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Kidz Cookin’ aardbeiencupcakes met spekjestopping

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.