Gezinsuitbreiding! Huisdieren in Huize Kidz Blozzy


We hebben gezinsuitbereiding! Afgelopen weekend hebben in ons gezin een duo mogen verwelkomen. Mag ik jullie voorstellen? Fluffy en Sisia! Twee dwergkonijntjes die te schattig zijn. Deze pluizige diertjes zijn hier echter niet zonder slag of stoot gekomen…

Huisdieren

Hier hebben we in het verleden al een paar huisdieren gehad. We begonnen met een parkiet, hamster en een cavia. Niet allemaal tegelijk, gelukkig niet. Ik vind die beestjes allemaal wel schattig, maar heb een hekel aan het schoonmaken van die bakken waarin ze gehuisvest zijn. Na jaren van verzorgen vond ik het na het heengaan van onze laatste huisdier het welletjes om weer een nieuw stuk huisvee toe te voegen aan dit gezin. En de kinderen? Die vonden dat helemaal niets!

Sisia

Sisia

Kinderen en huisdieren

Je leest vaak dat het hebben van huisdieren een positief effect zou hebben op kinderen. Woorden als zelfdiscipline, punctualiteit en verantwoordelijkheid zie je dan in onderzoeken naar voren komen. Even de voordelen op een rijtje:

Verantwoordelijkheid: Een kind dat zorgt voor een huisdier voelt zich sneller verantwoordelijk voor het dier. Ze leren het dier op tijd uit te laten, te verschonen en ook het eten moet met enige regelmaat aangeboden worden.

Punctualiteit: Idem aan verantwoordelijkheid. ze leren bij het verzorgen van een dier dat ze ook het dier op tijd eten moeten geven.

Zelfdiscipline: Een ouder zal wel het voortouw moeten nemen in de verzorging van een huisdier, maar je kan jouw kind aanleren om uit zichzelf het dier te verzorgen. Neem het op in het lijstje van dagelijkse handelingen en het kind leert om eraan te gaan denken dat ze het huisdier moeten verzorgen.

Circle of Life: Dit is een lastige. Naast de verantwoordelijkheid voor het verzorgen van een huisdier, zal het voorkomen dat het huisdier ziek wordt of zelfs komt te overlijden. Dit is voor sommige kinderen traumatisch, maar het leert dan wel dat sommige gebeurtenissen in het leven nu eenmaal voorkomen. Het is wel noodzakelijk dat de ouder een neutrale houding in kan nemen in een situatie als deze.

Gezondheid: Het hebben van een huisdier kan een positieve werking hebben op kinderen. Door het aaien van dieren zal het kind rustiger worden, waardoor hartslag en bloeddruk daalt. Tevens zorgt het voor ontspanning en een beter immuunsysteem.

Fluffy

Fluffy

Sisia en Fluffy

Reden ten over om toch nog maar eens na te denken over huisdieren. Zoals ik al eerder aangaf, ik had zelf geen zin meer om hokjes te gaan verschonen. We hebben het hier een aantal jaar kunnen uitstellen door aan onze kinderen aan te geven dat we ze niet meer wilden verzorgen. De laatste weken bleef Emma maar zeuren dat ze haar huisdier zelf zou verzorgen. Ze beloofde heilig dat ze geen dag zou overslaan. Ik had nog mijn twijfels. Het liefst wilde ze een hond, maar aangezien vriendlief hier allergisch voor is, was dat verder geen optie. Dan wilde ze wel een konijn. Ook daarvan wist ze dat deze diertjes niet meer in huis konden komen (ook vanwege de allergie van vriendlief) en moest er dan een hok buiten komen. Dit was voor haar een probleem, want wij wilde dit geld niet uitgeven.

eindelijk thuisTot…ze haar verjaardagsgeld kreeg van opa. Ze had zelf uitgerekend dat ze nu zelf een hok kon kopen. Maar ja, dan was wel haar geld op en kon ze geen konijn meer kopen. In overleg met haar andere opa heeft ze het vervolgens voor elkaar gekregen dat ze van hem een aanvulling kreeg om toch die konijn en andere toebehoren voor het hok te kunnen kopen. Al met al heeft ze vervolgens niet alleen geleerd om een verbintenis aan te gaan om voor een huisdier te zorgen. An passant heeft ze dus ook een les geleerd in onderhandelen en budgetteren van een grote uitgave. Wat wil je nog meer?

Met z'n tweeen voor het hokVoor ons als ouders waren alle argumenten met de grond gelijk gemaakt en konden we niet anders meer dan instemmen in de aanschaf van deze schattige diertjes. Afgelopen zaterdag mochten we de twee schattige konijnen verwelkomen in ons gezin. Sisia en Fluffy doen het goed. Hoe we aan de namen kwamen? Emma vond, na enig zoeken op een site genaamd konijnennamen.nl (ja, ja, die bestaat echt!), Fluffy de mooiste naam voor haar konijn. Isis kwam samen met Emma op de naam Sisia met de volgende onderbouwing: Sisi is de naam van Isis achterstevoren en omdat het konijntje een vrouwtje is werd er een “a” achter geplakt. Viola: Isis haar konijn heet Sisia!

Nog even checkenTot nu toe heeft Emma nog trouw haar konijn Ć©n die van haar zusje verzorgt. Als beloning mag ze iedere dag met dit schattige diertje knuffelen. Ze is er zo trots op! Nu maar kijken wat de toekomst brengt šŸ˜‰


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.