Voetbal voor jongens? Hier denken ze er anders over. 3


Vrouwenvoetbal is in opmars! In veel sporten is het verschil tussen man en vrouw sowieso nog heel groot, maar in het voetbal was dit voor kort bijna een taboe om als vrouw te willen voetballen. Voetbal is voor jongens, hoe stereotyperend het ook klinkt. Deze beleving ging ook bij mij op. Tot twee jaar geleden…

Ik vond het maar niets, voetbal voor een meisje. Je moest altijd maar in een jongensteam spelen, met jongens, tegen jongens. Schoppen, slaan, vechten…Dat wat zo ongeveer het beeld wat ik van amateurvoetbal had. Het spelletje was voor mijn gevoel een equivalent van de verharding in de samenleving. Ik hoorde de verhalen aan in mijn omgeving, van familie en vrienden die kinderen hadden op voetbal. Ik hoorde verhalen aan over gevechten op het veld, ruzies tussen ouders en vergaande hardheid van ouders tegenover hun kinderen.

Meisjesvoetbal keeperSporten

Emma vond het spelletje wel interessant. Ik heb een tijdje geprobeerd om haar op een andere sport te krijgen, zonder resultaat. Zelfs vriendlief, zelf een fervent voetballiefhebber en tot een kleine 10 jaar terug ook een redelijk goede voetballer, probeerde zijn dochter op andere gedachten te brengen. Allerlei sporten hebben we haar voor gehouden. Volleybal, basketbal, tennis, dansen? “Neh…Ik wil voetballen!” was altijd weer haar antwoord. We konden er niet meer omheen. Ze moest en zou voetballen!

Meisjesvoetbal emmaVoetbal

Zo begon ze dus twee jaar geleden haar “voetbalcarriĆØre” bij SC Klarenbeek. Ze begon in de mini’s en onze eerste ervaringen met het voetbal in deze streek begon steeds positiever te worden. De minileague hier in deze omgeving is al een hele ervaring, kan ik je vertellen. Ieder zaterdag in een toernooi voetballen. Vier tegen vier, twee keer een kwartier en met een opkomst alsof je bij het Nederlands Elftal speelt. Prachtig voor deze beginnende spelertjes.

Ze stroomde door naar de F-jes en ook daar speelde ze met veel plezier. Ook de voetbaldagen in augustus mocht niet meer overgeslagen worden. Drie dagen voetballen van ‘s ochtends 10 tot ‘s middags 4 en nog was ze het niet zat. Inmiddels is ze na de winterstop doorgestroomd van de F2 naar de E4, een team speciaal voor hun samengesteld met alleen maar meiden. Vriendlief blijkt ook zijn liefde voor voetbal niet mee te kunnen verbergen en is sinds vorig jaar al leider voor het ploegje van zijn kleine meid. Zo nu ook voor de meidengroep E4!

Meisjesvoetbal emma aan de balMeisjesvoetbal

Waarom SC Klarenbeek het damesvoetbal stevig promoot, blijkt nu maar weer uit de een recent gepubliceerde brochure van het KNVB. Het meidenvoetbal wordt nu steeds belangrijker binnen de organisatie. Dat het verschil tussen jongens- en meisjesvoetbal nog enorm is, blijkt maar weer eens uit deze brochure. Denk daarbij niet alleen aan het fysieke verschil tussen de jongens en meisjes, maar ook aan de praktische uitdagingen die ontstaan bij het hebben van een meidendivisie. Zo is niet ieder meisje zo vrij dat de leider rustig de kleedkamer in kan lopen, en terecht! Deze brochure laat alle facetten zien die het meisjesvoetbal met zich meebrengt binnen een vereniging. Laat daar ons clubje nu ook in voorkomen met onze clubtopper Inge! Mooi geschreven en een fantastische opsteker, niet alleen voor het meidenvoetbal, maar ook zeker voor onze eigen club!

Ondertussen blijft de meidengroep van E4 zich steeds verder ontwikkelen. De eerste zege is ook al op hun naam gezet met maar liefst 10-0!

Wat vinden jullie nu van meisjesvoetbal?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

3 gedachten over “Voetbal voor jongens? Hier denken ze er anders over.

  • Miranda

    Geweldig artikel! Mijn dochter voetbalt nu bijna 2 jaar. Is begonnen met een eigen jongensteam en dit seizoen bij de meisjes. Wij wonen in een klein dorp maar hebben 6 meisjesteams. De meidenteams krijgen roze sokken etc en is in opkomst naar meer meiden leden. De jongste (zoon) zit sinds vorige maand op de kaboutervoetbal en mijn vriend voetbalt ook bij die club. Onze zaterdagen bestaan dus echt uit voetbal.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.