Verven zonder klodders 2


Mam! Mag ik verven? Een van de meest voorkomende kreten van onze jongste dochter. Ze is gek op verven, maar de laatste tijd ben ik er niet zo dol op. Wat een zooi brengt het met zich mee! De laatste tijd staat mijn hoofd er niet zo heel erg naar, zullen we maar zeggen.

Doorgaans heb ik er niet zo veel problemen mee. De tafel leegruimen, schort aan en kliederen maar! Ik kan uren kijken hoe ze bezig is om haar vel papier vol te verven met haar favoriete kleuren van dit moment: blauw, wit en…zwart! Een logisch gevolg is dan vaak dat we een zwarte bladzijde (en tafel) over houden na het kliederfeest. Vervolgens laat ze dan alles liggen en begint ergens anders aan. Ik zou haar kunnen roepen om mee te helpen opruimen (wat ik normaal wel doe), maar op het moment heb ik daar geen zin in. Noem me maar een slechte moeder, maar deze moeder heeft daar nu geen boodschap aan. Ik laat haar nu dus gewoon niet schilderen.

Twee weken terug was er weer zo’n moment. Ik was druk met het regelen met van alles en nog wat. Isis kwam bij me en vroeg mij weer of ze mocht verven. Ik keek in haar grote, onschuldige kinderogen en ik smolt… Hoe kan ik nu weer nee zeggen? Aan de andere kant had ik nu geen tijd om de hele boel te gaan verbouwen, op te zetten en achteraf schoon te maken. Voor een moment schoot er door mijn hooft om toch maar weer nee te zeggen en verder te gaan met de dingen die ook dringend mijn aandacht nodig hadden. Opeens had ik het…

Een tijdje terug kwam er een idee voorbij (het idee komt van lovethat.nl) en dit was hèt moment om deze een keer uit te proberen. Isis, meid! Jij mag vandaag verven! Ze wilde haar schort al pakken, maar toen ik haar vertelde dat dit vandaag niet nodig was, keek ze me raar aan.

verven zonder klodders nodigWat heb je nodig?

  • een plastic ziplockzak
  • plakkaatverf
  • wattenstaafjes (indien gewenst)

Meer niet! Wat zeg ik…er is zelfs geen zeil voor op tafel nodig of doekjes om de handen schoon te maken. Althans, daar hoopte ik maar op. We zouden dit zelf wel zien als we er mee aan de slag zouden gaan.

verven zonder klodders verfVerven zonder klodders

We pakten samen een ziplockzak en ik vulde deze zak met drie flinke klodders verf. Ik deed de zak goed dicht en legde de zak plat voor haar neer. Voor de zekerheid legde ik nog wel een placemat onder de zak. Je weet maar nooit.

verven zonder klodders zak sluitenZe snapte er nog niets van. Ze keek me met grote vragende ogen aan. De bedoeling is dat ze de verf in de zak gaan verspreiden. Vervolgens kan je zien wat het doet. Zo kan de verf mengen en kunnen er andere kleuren ontstaan. Je kan er met je vingers in schrijven, tekenen of lekker op meppen. Pas vanaf het moment dat ik haar voordeed wat je met die zak kon doen, begreep ze wat ze moest doen. Ze vond het geweldig!

verven zonder klodders kliederen verven zonder klodders kliederen maar!Nog enigszins onwennig bleef ze de verf maar verplaatsen in die zak. Eerst nog even voorzichtig met een wattenstaafje, later met haar vinger en vervolgens met de platte hand bewerkte ze de zak om vervolgens verbaasd haar hand op te steken en te roepen: Kijk mam! Geen vieze handen!

verven zonder klodders nog meer kliederen verven zonder klodders bijna klaar!Juist! Dat is wat we wilden vandaag! Met permissie lekker kliederen met verf en toch geen kliederboel krijgen. Heerlijk! Na afloop moest haar creatie natuurlijk als kunstwerk op de koelkast bevestigd worden. Tot op de dag van vandaag hangt het er nog steeds en weet je wat? Je kan er nog steeds mee kliederen! De verf is na twee weken nog steeds niet hard geworden. Je kan het dus iedere dag weer gebruiken als je dit wenst. Wie had ooit gedacht dat je ook “schoon” kan verven?

verven zonder klodders klaar!Veel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Verven zonder klodders

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.