Kunst op school


Eens in de zoveel tijd is er een project bij onze kinderen op school. De laatste weken hoorde ik thuis al dat ze bijzonder veel hadden gekeken naar verschillende grote kunstenaars. Mondriaan, Escher en noem ze zo maar op. Ze waren er maar druk mee. Ze kregen dus les in kunst op hun school en dit konden ze dan zelf in de praktijk gaan brengen tijdens handenarbeid.

Kunstpaleis de DalkAfgelopen week kregen we een mail waarin we werden uitgenodigd voor een speciale kunsttentoonstelling. Alle ouders, opa’s, oma’s en bekenden mochten op woensdag tussen kwart voor 12 tot kwart over 12 op school de expositie bewonderen. De resultaten waren verbluffend!

entreekaartjeWe werden voor de deur tegen gehouden door twee stoere bewakers. Een museum moet immers goed bewaakt worden vanwege de waardevolle spullen. Precies om kwart voor 12 mochten we de school binnen gaan. Voor de gelegenheid mochten we zelfs op over de rode loper naar binnen. Wat een feest! In de gang werden we opgewacht door twee gastvrije dames die ons een toegangskaartje gaven. We hadden nu toestemming om alle zalen te betreden.

EntreeDe deur van de kleuters zat nog dicht, dus ik besloot dus als razende reporter eerst maar eens de klas van mijn oudste dochter te bezoeken. Bij binnenkomst keek ze gelijk op van haar werk. Ze waren daar met een aantal leerlingen echte aquarellen aan het maken. Live demonstratie hoe je dit het beste kon doen. Geweldig om te zien. Hun klas stond verder vol met voorbeelden, reproducties en eigen gemaakte kunstschatten.

Life kunst woordwolk kunstIk kreeg hoogstpersoonlijk een rondleiding, beginnend bij de woordenwolk. Ze legde daarbij uit dat kunst niet alleen iets is wat je op papier ziet, maar ook gemaakt kan worden in steen of andere materialen. Daarbij kan kunst ook voorkomen in andere vormen zoals dans en muziek. Zo, zo, ze hebben toch al aardig wat geleerd!

schilderen SchilderkunstDe volgende tafel was een tafel met wat je allemaal nodig kan hebben bij het schilderen. Ik vond het al een uitgebreide tafel. Dat bleek later ook wel, Emma vertelde me dat haar juf ook nogal kunstzinnig is aangelegd en behoorlijk leuk kan schilderen. Tja, en dan leer je als ouder toch ook nog iets! Dat wist ik niet. Dat het ook bijzonder was om naar te kijken, liet Emma me daarna zien. Wat het extra leuk maakte, was de vergelijking met Escher. De juf werd namelijk daar aangekondigd met haar achternaam: Esschert! Mmmm, ik zie overeenkomsten ­čśë Ook werd de piepkleine schilderij niet overgeslagen. Heel wijs vertelde Emma mij dat namelijk de Mona Lisa was.

beeldende kunstVerder langs de tafel met kunstschatten vervolgende we onze weg naar de beeldende kunst. Een moderne tafel met leuke, neon gekleurde beeldjes stonden op ons te wachten. Ook deze hadden ze zelf gemaakt. Inmiddels was mijn jongste dochter ook om de hoek komen zeilen, dus na deze uitgebreide toer van Emma, wachtte mij eenzelfde enthousiaste gids op om ons de kleuterklas rond te leiden.

woordenwolk kleuters tekenkunst kleurkunst persoonlijke rondleidingBij de kleuters hadden ze ook zo’n mooie woordenwolk, dit keer natuurlijk met hele andere woorden. Een duidelijk verschil, maar zeker niet minder leuk om te zien hoe ze daar op school met de kinderen praten over kunst. In geuren en kleuren vertelde Isis me precies wat zij had gemaakt van LEGO. Daarnaast had ze natuurlijk ook nog gekleurd en een echte Mondriaan gemaakt. De hele klas hing vol met kunstschatten van onze eigen schatjes. Het begon inmiddels ook flink druk te worden en opa kreeg natuurlijk ook nog eens de complete rondleiding. Overigens was opa meer bezig met andere bezoekers. Ze wilde allemaal weten hoe het met hem ging. Dat krijg je in een dorp! Ze waren in ieder geval allemaal weer blij om hem te zien en waren ook verbaasd dat hij zo snel al weer enigszins op de been was. Ik merkte wel dat het een behoorlijke aanslag op hem was en halverwege moest hij ook even uitgeput op een stoel gaan zitten. Het is wel leuk om er even uit te zijn, maar vermoeiend is het wel, zo twee weken na een zware operatie.

corneilleUiteindelijk waren ook de overige klassen nog aan de beurt. In groep 3/4 hadden ze zich onder andere gestort op Corneille. Er leuk om te zien dat sommigen toch akelig dicht bij de echte kunstafbeeldingen in de buurt kwamen. We hebben het hier wel over kinderen van tussen de 6 en 8 jaar! De meiden van groep 3/4 hadden ook nog een dans ingestudeerd. Vol overgave danste ze op een nummer van, hoe kan het ook anders, Frozen! Mooi gedaan hoor meiden!

grote kunstAls laatste waren we te gast in groep 7/8. In deze klas hadden ze, net als in groep 5/6, mooie mozaïeken en beeldende kunst gemaakt. Wat hier uiteindelijk eruit sprong waren de enorme kunstwerken in verf die ze gemaakt hadden van bestaande kunstwerken. Van een foto hebben ze alles in verhouding nagemaakt in het groot. Ook hier waren de resultaten verbluffend.

muziek is ook kunstIk heb mij in dat half uurtje kostelijk vermaakt. Als afsluiter kregen we “en passant” een priv├ęconcert van Emma en haar vriendinnen op een djemb├ę.┬á Ik vond het fantastisch om te zien hoeveel werk ze ervan gemaakt hebben. Uiteindelijk zijn ze hier toch al een paar weken mee bezig geweest. Ik heb het idee gekregen dat de leerlingen het ook erg naar hun zin hadden. Iedereen had wel min of meer een taak meegekregen. Er waren een paar voor de ontvangst, er liepen bewakers rond compleet met pet, wit overhemd en een zonnebril en de rest waren allemaal ingedeeld als persoonlijke gids. Vol overgave werd ons verteld wat hun geleerd was in die afgelopen weken. Mooi om te zien dat het dan zo gaat leven.

Ik zou zeggen: ga zo door! Wie weet zien we dan elkaar op de volgende expositie…


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.