Een knikkerdoolhof om zelf te maken 1


Het zonnetje begint weer te schijnen en de attracties beginnen weer uit hun winterslaap te komen. Nog eventjes en dan kunnen we ons weer uitleven op de vele activiteiten die dit land rijk is. Een van de aloude attracties waar ik als kind menig uurtje in door kon brengen was een doolhof.

Wie ken ze niet? De maisdoolhof. Hier in de buurt beginnen ze binnenkort met het inzaaien van het mais en dan met een maand of drie gaan de eerste doolhoven weer open. Dan heb je ook nog een spiegeldoolhof op de kermis. Om gek van te worden. Let je even niet op en je knalt weer met je snufferd in een doodlopende gang tegen de spiegel. Vreselijk vond ik het….vreselijk leuk! Het werd namelijk een sport om die ander tegen een spiegel te laten lopen, zodat je zelf dubbel lag van het lachen.

Ook in het dagelijkse leven van een kind kom je veel doolhoven tegen. Die kom je voornamelijk tegen in doeboeken, maar tegenwoordig ook vaak als spelletje op de Tablet of computer. Zo zijn ze er dus in allerlei maten en varianten. Nu er zoveel soorten doolhoven bestaan is het ook nog mogelijk een eigen doolhof te verzinnen waar je daarna bloed fanatiek mee kan spelen. We gaan vandaag laten zien hoe je je eigen knikkerdoolhof kan maken.

Knikkerdoolhof nodigWat heb je nodig?

  • Een deksel van een schoenendoos
  • Rietjes
  • Schaar
  • Plakband
  • Knikker

Knikkerdoolhof beginKnikkerdoolhof

Draai de deksel van een schoenendoos om, zodat je tegen de binnenkant aan kan kijken. Zo krijg je een soort bak, waarin straks de knikker kan rollen. Bedenk nu wat voor een route de doolhof moet krijgen. Je kan het zo moeilijk mogelijk maken als je wilt.

Knikkerdoolhof begin 2Je kan nu op twee manieren te werk gaan. De eerste manier is om eerst de doolhof in de deksel te tekenen met een potlood. Zo kan je zelf kijken hoe de lijnen gaan lopen en waar de openingen gaan komen. Een andere manier is om maar gelijk te beginnen met opbouwen. Je kijkt waar je heen gaat op het moment dat je de doolhof gaat bouwen. Deze laatste manier is wat lastiger, maar wel sneller.

Knikkerdoolhof plakkenJe knipt de rietjes op maat en plak ze vervolgens met een plakbandje in de deksel. Dit blijf je herhalen tot de doolhof af is. Probeer zo nu en dan de route even uit met een knikker om te kijken of alle plekken van de knikkerdoolhof te bereiken zijn.

Knikkerdoolhof eindNu wordt het tijd om het spelletje te gaan spelen. Leg de knikker op het beginpunt en probeer nu de knikker door de doolhof heen te leiden. Hiervoor beweeg je de deksel. Het is nu de truc om de knikker netjes langs de rietjes te laten gaan en natuurlijk niet er overheen.

Knikkerdoolhof afTips:

  • Let goed op de breedte van de knikker. Het zou zonde zijn als een gang te smal is voor de knikker.
  • Je kan er ook een wedstrijd van maken, door te kijken wie het snelste de knikker door de doolhof kan leiden.
  • Maak ook een aantal doodlopende gangen, hierdoor kan het voor de tegenstander lastiger worden om de goede weg te vinden.

Knikkerdoolhof spel KnikkerdoolhofVeel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Een knikkerdoolhof om zelf te maken

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.