3d tekenen, makkelijker dan je denkt


Knutsels, doe-dingen, testen, proefjes…de laatste tijd hebben we genoeg tijd gekregen om ons eens flink uit te leven op verschillende simpele activiteiten voor de kidz binnenshuis. Het is ook niet niks als je dagen achtereen het huis niet mag verlaten omdat je gewoonweg niet wil dat een ander door jouw toedoen ook ziek kan worden.

We zijn er wel achter gekomen dat sommige activiteiten zo simpel zijn, dat het gewoon niet voor te stellen is. Zodra je de basis maar onder de knie kan krijgen, is de rest een peulenschil. Zo kwam er bi j mij op Pinterest regelmatig een mooie 3D tekening voorbij. Het zag er superleuk uit en ik stelde me zo voor dat je zoiets niet zomaar tekent. Ik heb dit content dan ook vaak aan de kant geschoven met het idee de kidz daar iets geduldiger voor moeten zijn. Het zag er zo priegelig  uit, er was vast meer dan één dag aan gewerkt.

Nu ze toch binnen moesten blijven, herinnerde ik mij deze tekeningen. Emma had nu toch heel veel tijd over! Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb haar laten zien wat de bedoeling was en ze ging vol goede moed aan de slag.

3D tekening nodigWat heb je nodig?

Het enige wat hier voor nodig is, zijn verschillende kleuren viltstift en karton op A4 formaat. Daarnaast helpt het wel als je geduld bezit. Neem de tijd!

3D tekening hand overtrekken3d Tekening

We hebben voor dit voorbeeld de hand van Emma overgetrokken. Deze heb je immers toch “bij de hand” 😉 . Wanneer je de basis onder controle krijgt, dan is dit principe ook op andere figuren los te laten. Maar voor nu even terug naar de hand. De tekening is opgebouwd uit allerlei kleuren. Probeer van te voren een volgorde te bedenken van kleuren die je naast elkaar op tafel legt. Let daarbij op lichte en donkere kleuren. Het is mooier als je deze kleuren wat verdeeld en afwisselt. Niet alleen donkere kleuren naast elkaar en dan een vlak met allemaal lichte kleuren.

Wanneer je de basisfiguur in potlood op papier getekend heb, is het tijd voor stap twee. Het opbouwen van jouw tekening. Begin boven aan! Ik weet, de foto’s zijn allemaal het bewijs dat wij onderaan begonnen zijn, maar neem van mij aan…Het werkt een stuk netter als je boven aan begint. Op deze manier veeg je niet met je hand over natte lijnen van het viltstift en wordt jouw werkje een stuk netter. De basistechniek blijft verder hetzelfde.

3D tekening beginTrek een lijn! That’s it! Meer is het niet. De tekening wordt opgebouwd uit lijnen! Dit maakt het dan ook zo intensief om mee te werken. Iedere lijn die je trekt, volg je de volgorde van de neergelegde viltstiften. Na iedere lijn is het voor de viltstift weer achter aan de rij aansluiten. Zo werk je het hele blad vol.

3D tekening concentratieHoe krijg je nu de 3D effect in de tekening? Goede vraag! Eerder heb je het figuur in potlood op het papier gezet. Wanneer je met de viltstift bij een potloodlijntje komt, dan trek je van potloodlijn tot potloodlijn een klein boogje. Niet veel, maar je moet het wel kunnen zien. Het resultaat wordt dan verbluffend!

3D tekening halvewegeOnze ervaring

Nummer 1 ging niet helemaal zoals het hoorde. Om het principe uit te leggen hadden we her en der strepen op het papier gezet en dit kwam niet lekker uit. Zo kwam het dus dat er twee verschillende soorten foto’s zijn gemaakt. De eerste foto’s hebben een gele basis, de laatste foto’s een witte basis. De oplettende kijker zal het wel gezien hebben. Daarvoor ben ik dan ook enorm trots op mijn meissie! Als je weet dat zij juist niet veel geduld bezit, is het des te leuker om te zien dat zij na een foutje toch rustig opnieuw is begonnen.

3D tekening resultaatZo had ze al dik een half uur aan tekening 1 gewerkt, toen we erachter kwamen dat deze niet zo heel lekker zou uitkomen. Geen nood! Ze gooide tekening 1 aan de kant en begon weer rustig aan tekening nummer 2! Waar ik dan toch weer het meeste trots op ben, is de manier hoe ze zich erin vast gebeten heeft. Tekening nummer 2 heeft ze op diezelfde dag ook af gemaakt. Af en toe eens een pauze, een beetje drinken, een klein stukje tv kijken…maar vervolgens trok de tekening toch weer haar aandacht en ging ze weer geconcentreerd verder met haar 3d-creatie. En wat voor een is het geworden!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.