Opruimwoede: de dekenkist met jungleprint 2


Vorig jaar hebben we de kamer van onze oudste dochter aangepakt. Een van onze projecten, die toen ook op de blog beschreven is, was de boskist. Dit artikel kwam niet helemaal tot zijn recht. De foto’s waren te groot, de tekst liep niet lekker en de uitstraling gaf de boskist niet de aandacht die het werkelijk verdiend. Ik heb dus besloten dit artikel te herschrijven en opnieuw te plaatsen. Zo krijgt dit artikel een tweede leven in onze serie opruimwoede en een beter plekje op deze blog. Misschien trekt het dan zo wat meer de aandacht die deze mooie opbergmeubel verdiend.

 De junglekist

Je kent ze wel: dekenkisten. Wij hebben heel lang geleden onze dekenkist bij Ikea gekocht. Vandaag de dag zitten deze kisten niet meer in de collectie, maar op marktplaats zijn er nog volop dekenkisten te vinden. Onze dekenkist was slechts gebeitst in een roodbruine kleur. Leuk voor even, maar het past niet meer bij haar Junglekamer. Tijd voor actie!

Het opknappen heeft wel tijd nodig. We gaan werken met drie verschillende kleuren en tussen de lagen heb je de tijd nodig om de lagen verf te laten drogen. Dit geeft het beste eindresultaat.

Dekenkist benodigdhedenWat heb je nodig?

– een oude dekenkist

– schuurpapier

– kwast

– een oude doek

– hamer

– 1 spijker

– latex handschoenen (voor als je geen smerige handen wil krijgen)

– verf; wij gebruikte de kleuren van Flexa strak in de lak: kerstboom, jungle en kiwi.

En nu…aan de slag!

Voorbereiden

Zorg eerst dat de dekenkist leeg is. Wanneer de kist al geschilderd is, verwijder dan eerst al het afgebladerde verf en schuur de dekenkist zo veel mogelijk kaal. Maak de dekenkist nog eens schoon en droog het met een doek. Nu is het tijd voor het echte werk.

Schilderwerk

In ons geval zijn we met de donkerste kleur begonnen, de kleur kerstboom. Schilder de gehele kist als onderlaag. Dit wordt jouw basis voor de junglekist. Wacht vervolgens een dag om de verf goed te laten drogen. Schilder je te snel na het aanbrengen van de onderlaag, dan zouden de verflagen kunnen mengen met elkaar en dat krijg je geen mooi geheel.

dekenkist tweede laag verf Verf deppenDe volgende dag gaan we het patroon op de kist aanbrengen. Het patroon die we erop aanbrengen is een camouflagepatroon. Ik heb eerst in het wilde weg een paar strepen verf op de kist (kleur jungle) aangebracht en heb deze met een oude doek gedept, zodat er een gevlekt patroon ontstaat. Draag wel een paar latex handschoenen wanneer je met het doek werkt, anders kom je helemaal onder de verf te zitten. Zodra het patroon over de hele dekenkist zit, moet je weer een dag wachten om de verf goed te laten drogen.

Effect schilderen Junglekist achterkantOp de laatste dag kan de laatste laag verf op de dekenkist aangebracht worden. Dit kan op dezelfde manier zoals we de tweede laag hebben aangebracht. Probeer het patroon in de gaten te houden. Ben je een beetje uitgeschoten met de laatste kleur? Wacht dan weer een paar uur en probeer er dan weer wat donkere kleuren op de dekenkist aan te brengen om het patroon te herstellen. Het is niet nodig om een perfect symmetrisch patroon aan te brengen op de dekenkist, het is immers een junglekist en ook in de jungle zijn alle bladeren niet even groot of staan de bomen niet even ver van elkaar.

Junglekist geschilderdTips

• Draag bij het opbrengen van de tweede en derde laag handschoenen. Het doek waar je mee werkt raakt snel verzadigd en dan worden de handen ook groen.

• Het is mooier om ook de binnenkant van de klep te schilderen, zeker als het een platte klep is zoals bij deze dekenkist. Schilder dan deze binnenkant als eerste en sla dan een spijker in de rand van de dekenkist. Hierop kan dan de geschilderde klep rusten om goed te drogen en kan jij verder met de buitenkant.

Zoals ik al eerder aangaf, het duurt even voordat een dergelijk dekenkist helemaal af is. Qua tijd ben je er niet lang mee bezig, maar het drogen van de verf neemt nu eenmaal veel tijd in beslag. Zorg ervoor dat je deze dekenkist op een plek schildert, waar je hem ook nog even rustig kan laten staan.

Junglekist klaarIs hij mooi geworden?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Opruimwoede: de dekenkist met jungleprint

    • admin

      Dank je voor het compliment! Hij zou nu inderdaad in mijn interieur kunnen, maar ik denk dat Emma daar dan niet helemaal eens zou zijn. Ze is nog steeds trots op haar dekenkistje.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.