Kidzly Science maakt een Hovercraft 2


Wie weet wat een hovercraft is? Een hovercraft is vrij vertaalt een zwevend voertuig. Dit voertuig kan zich over land en water bewegen, zonder dat het fysiek de grond raakt. De eerste hovercraft zag het licht rond 1925. Het lijkt allemaal heel ingewikkeld, maar is dat ook zo?

Een hovercraft zelf maken

Vandaag laten we zien hoe je heel simpel zelf een hovercraft kan maken. Alhoewel…Een hovercraft is van origine een voertuig, wij maken vandaag een hoverballon. Het is namelijk heel makkelijk zelf te maken en je kan er de hele middag druk mee wezen.

Benodigdheden hovecraftBenodigdheden

  • Cd
  • Ballon
  • Een flesje van b.v. fruitshoot
  • plakband
  • schaar

Meer is er niet nodig. Dat valt mee, toch?

Hovercraft plakkenWerkwijze

Als eerste knip je van het flesje de bovenkant af. Het gaat bij dit flesje om het gedeelte van de dop. Dit zorgt straks voor een gedoseerde toevoer van lucht.

Hoverballon afPlak nu het flesje vast aan de cd. Goed rondom afplakken, er mag geen lucht meer ontsnappen.

Ik heb nieuws voor je! De hoverballon is al klaar! Dat ging snel, nietwaar?

Hoverballon startBeweging

Alles leuk en aardig, het is je gelukt om een hoverballon in elkaar te zetten. Hoe krijg je deze nu in beweging? Blaas de ballon op en bevestig deze over de dop van het flesje. Hou voor de zekerheid de ballon nog even dicht, zodat je het tuitje volledig over de dop kan trekken. Laat de ballon los en je zal zien dat onze hoverballon over de grond gaat zweven. Wanneer je nu tegen de hoverballon blaast, zweeft hij vooruit. Laat nu maar eens zien of je hem door de kamer kan laten bewegen.

Hoverballon 4 Hoverballon 3Spelletjes met de hoverballon

Als eerst kan je kijken hoever je zelf kan komen met de hoverballon. Wordt dit na verloop van tijd wat saai, maak er dan nog een en hou een wedstrijdje. Dit kan op verschillende manieren:

  • Ga in een rechte lijn naast elkaar zitten en probeer een race te houden wie het eerste aan de overkant van de kamer is.
  • Zet een parcours uit en probeer dit parcours in een zo snel mogelijke tijd te doen.

Hoverballon 3 Hoverballon 2de wetenschap

Hoe werkt de hoverballon nu werkelijk? De ballon zorgt voor een luchttoevoer. Door het flesje en cd kan de lucht maar één kant op en dat is door het gat van de cd. Doordat het gat kleiner is dan de rest, zal er een sterkere stroom lucht door het gat stromen. Deze luchtstroom duwt de hoverballon van de grond. De lucht kan onder de cd door ontsnappen en daardoor gaat de hoverballon zweven.

HoverballonEn? Wie heeft er gewonnen? Veel plezier met de hoverballon!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Kidzly Science maakt een Hovercraft

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.