Carnaval! 3 maal Alaaf!


Afgelopen zaterdag met onze Foto Momento werd het al duidelijk dat wij weinig carnaval vieren. Het leeft hier in huis niet echt. Ook al ben ik van oorsprong (vroeger, heel vroeger) katholiek, carnaval vieren is niet ons ding.

Zo’n twintig jaar geleden ben ik wel eens een keertje mee geweest naar Oeteldonk, om daar met een groep feest te vieren. In die tijd haakte ik aan bij een vriendin. Zij ging ieder jaar met o.a. haar moeder en een hele groep bekenden naar deze grote carnavalsstad toe om daar eens lekker los te gaan. Toen der tijd vond ik het wel grappig, die saamhorigheid. In een grote stoet stonden we op de trein te wachten op het station. De reis was al een groot feest, aangezien er zelfs een dweilorkest aanwezig was in die groep. Zo werd dus ook in de trein er vrolijk op los getoeterd en gezongen. In Oeteldonk togen we in een lange sliert van de trein naar de binnenstad. De grootste gedeelte van de groep trok direct naar de markt. Mijn vriendin en ik trokken direct naar een kleine kroeg, de kleine wereld. Ik weet niet eens of deze kroeg nog bestaat. Het enige wat ik me verder nog van deze carnaval kan herinneren is dat we veel lol hadden en dat de kroeg grotendeels bezocht werd door plaatsgenoten. We hadden net zo goed in Amersfoort kunnen blijven.

CarnavalCarnaval anno nu

Feesten was in die tijd wel mijn ding. Nu, twintig jaar later, heb ik daar gewoon geen zin meer in. We zijn inmiddels verhuist en hier in het dorp wordt er ook leuk carnaval gevierd, maar om daar nu vrolijk tussen te gaan staan. Daar zijn we nog niet genoeg voor “ingeburgerd”, zullen we maar zeggen. Dat neemt niet weg dat mijn kinderen nu wel in het dorp opgroeien en zij nu eenmaal wel met deze hele carnavalsviering meedeinen. Voor hun bestaat carnaval nu eenmaal uit de optocht en de speciaal georganiseerde carnavalsmiddagen/avonden. Zij groeien mee met het dorp en ik hou ze daar geen moment voor tegen.

De laatste tijd zijn wij hier dus volop met de voorbereidingen bezig. Het liefst zou Emma ook nog met de optocht meelopen, echter zijn de meeste groepen hier al gevormd. Vriendengroepen, scholen, klassen of buurten. Ze ziet tijdens de optocht veel bekenden en dat maakt het uiteindelijk ook nog leuker om zelf mee te doen. Op haar school gonst het al een paar jaar, dat er een groepje gevormd wordt, die aan de optocht wil meedoen. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet gelukt om dit door te zetten. Helaas, maar het is niet anders. Op deze leeftijd komt het vaak toch op de ouders aan en factor tijd ontbreekt ons allen nu eenmaal.

Carnaval 2008Wat is carnaval?

Juist door de voorbereidingen begin ik te malen over carnaval. Wat is carnaval nu eigenlijk. Ik heb het even opgezocht op Wikipedia. Van oudsher is carnaval een katholiek feest, dat het vastentijd inluid. Het woord carnaval blijkt in het latijn “carne vale” te betekenen, wat los vertaald onder andere “vaarwel vlees” blijkt te zijn. Na de dagen van feesten begint de vastentijd van veertig dagen tot Pasen. Het feest wordt van origine gevierd vanaf zondag tot en met dinsdag. De vastentijd wordt dan vanaf woensdag (Aswoensdag) ingeluid.

De basis snap ik nog, maar wat er verder uitgelegd wordt op Wikipedia, duizelt me vervolgens voor mijn ogen. Ik denk dat je ermee moet opgroeien om al de tradities te begrijpen die carnaval met zicht mee brengt. Wist je trouwens dat er zelfs meerdere soorten carnaval bestaan? Er wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen Bourgondisch en Rijnlands carnaval. Wanneer jij nu nieuwsgierig geworden bent naar de echte betekenis van carnaval, neem dan maar de tijd en lees eens dit artikel op Wikipedia.

Als buitenstaander komt carnaval voor mij over als een groot “zuupfestijn”, al zullen de echter carnavalvierders onder ons daar totaal niet mee eens zijn. Begrijp mij niet verkeerd, van mij mogen ze! Hoe dan ook carnaval is meer dan alleen maar hossen en drinken. Het is voornamelijk een feest van tradities en in deze huidige tijd, waarbij steeds meer tradities verloren dreigen te gaan, mag van mij carnaval wel blijven.

Emma carnaval 2008Gaan jullie dit jaar carnaval vieren?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.