Is it a bird? Is it a plane? No, It’s Super Emma!


Carnaval staat er aan te komen en Emma heeft niets om aan te trekken. Tijd om mijn handjes te laten wapperen…

Eerlijk is eerlijk, mijn bedoeling was om hier het hele kostuum te laten zien. Althans, hoe het gemaakt is. Ik heb uiteindelijk besloten dit niet te doen, en wel voor twee redenen. De eerste reden is dat ik dit voor het eerst doe. Afgelopen zondag was ik vol goede moed begonnen, ook met foto’s maken. Naar mate de middag vorderde, bleek de cape toch wat moeilijker dan dat ik in mijn gedachte had. Ik ben gewoon vergeten om gaandeweg nog foto’s te maken. De enige foto’s die ik kan laten zien, zie je ook hier op de blog, maar deze bestaan slechts uit een aantal momentopname.

De tweede reden is dat het niet zo’n prettig werkje was. Zoals ik al zei, het is voor mij de eerste keer dat ik kleding maak met de naaimachine en ik kan je vertellen, de kinderen hebben heel wat krachttermen geleerd dit weekend. Met bloed, zweet en tranen heb ik de cape toch tot een representatief einde gebracht, maar de weg ernaartoe verdiend geen schoonheidsprijs (de cape trouwens ook niet, ik zal nooit in aanmerking komen voor Project Runway). Achteraf heb ik wel mijn excuses aan mijn kinderen aangeboden en ze daarna plat geknuffeld om die middag te laten vergeten.

Wat betreft de rest…het is een begin. Het idee en ontwerp, die ik samen met Emma ontworpen heb, is klaar!

BenodigdhedenSuper Emma

Bij het bedenken van haar carnavalsoutfit kwamen vele mogelijkheden voorbij. Ze kon gaan als tijger, ze heeft immers een onesie met tijgerstrepen, compleet met oortjes op haar muts. Emma vond dit geen goed idee, dit pak zou zomaar eens smerig kunnen worden. Afgewezen door Emma. Ook de bestaande kleren werden weer eens uit de kast getrokken. Helaas voor haar, een groeispurt bleek roet in het eten te gooien. Allemaal te klein geworden. Nieuwe kleding was ook geen optie. De meeste goedkope kinderoutfits waren te klein en de outfits voor volwassenen niet goed gekeurd. We konden nog uitwijken naar duurdere opties, maar mijn portemonnee zei daarop weer nee. Dan maar zelf aan de slag. Aangezien ik (nog) niet zo’n held ben met de naaimachine, bedachten we met zijn twee├źn een simpele outfit voor Emma. Een zwarte legging met een blauw shirt. Op dat shirt zou dan een logo komen en het geheel wordt afgemaakt met een cape en een masker. Resultaat: Super Emma!

Cape bovenkantDe Cape

Wat zal ik hier nu eens van vertellen. Het meeste is al geschreven. De cape is gemaakt van een oud colbertje die ik in de schuur had gedumpt. Ik ben in het wilde weg gaan knippen en gaandeweg hier en daar een naad gestikt met de naaimachine. Aan de bovenkant afgewerkt met een sluiting en Voila…er is iets ontstaan wat iets weg heeft van een cape. Opgetogen deed Emma deze cape om en ik baalde een beetje dat het de cape niet helemaal perfect was. Totdat ik door vriendlief ergens op gewezen werd. “Kijk eens naar haar ogen!” fluisterde hij mij toe. Ik keek en ik zag pretlichtjes in haar ogen. Ze vond de cape geweldig! De rest van de avond heeft ze de cape zelfs gebruikt voor haar andere transformatie van dit moment. Ze werd ineens een goochelaar! Mijn ouders werden gelijk getrakteerd op een voorstelling vol goocheltrucs compleet met cape.

Basis logo afwerking achterSuper shirt

Voor het shirt heb ik een oud shirt uit de kast geplukt. Voor het logo van “Super Emma” heb ik een cirkel uit mijn oude colbert geknipt en met groen draad een zoom erin gezet.

shirt met basis logo Tot slot heb ik uit een stuk vilt de letter “E” geknipt en ook met groen draad op de cirkel vast gezet met de naaimachine. Het logo is vervolgens vast gemaakt met een paar draadjes op het shirt. Zo kan ik hem later eraf halen en kan ze het shirt (hopelijk) weer gewoon dragen.

Shirt met logoDe rest

Om de outfit helemaal af te maken heb ik nog twee “vleugels” gemaakt van een stuk zwart stof uit mijn colbert (ja ja, bijna alle stof uit de colbert is gebruikt). Net als bij het logo van het shirt heb ik de vleugels afgewerkt met groen draad. Aan de binnenkant heb ik ze vast gezet met twee stukjes elastiek, zodat ze makkelijk over de handen te krijgen zijn. Het was even pielen, maar het is gelukt.

MaskerHet masker heb ik helemaal gemaakt van vilt. Eerst heb ik de basis uitgeknipt en van kleine stukjes zwarte en groene vilt weer het logo van “Super Emma” op het maskers vast gezet met groen draad. Voor de stevigheid heb ik de buitenkant ook een draad gestikt. Aan de achterkant zit een stuk elastiek om het masker op zijn plek te houden. Twee gaten voor de ogen erin en het masker is ook klaar voor de grote dag.

Super Emma 2Het resultaat

Met de hele outfit ben ik ongeveer een middag bezig geweest. Het ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk ben ik toch wel een beetje tevreden met met de transformatie naar “Super Emma”. Overigens bleek de cape de grootste uitdaging te zijn. Wat begon met een paar tekeningen op een klein kladblokje, is toch maar uitgegroeid tot een draagbaar carnavalsoutfit. Alles is gemaakt uit de losse pols, zonder patronen en ervaring van het maken van kleding. Stiekem klop ik nog maar eens op mijn eigen schouder ­čśë

Super emmaMaken jullie de kleding voor carnaval ook zelf?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.