Lekker spelen met Tiptoi 2


In de feestmaand december zijn onze kids weer enorm verwend. Een van de cadeautjes die ze hebben gehad zijn de spelen van Ravensburger: Tiptoi. Zowel Emma als Isis hebben beide een mooie doos gekregen. Een paar weken en een heleboel spelletjes later is het eens tijd om de balans op te maken. Vandaag wil ik eens wat beter kijken naar het basisspel Mijn Lichaam.Overzicht spel
Inhoud doos

Het spel is geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Het bevat het spel Mijn Lichaam aangevuld met een pen. Deze pen is noodzakelijk voor het spelen alle spelen van Tiptoi. Het mooie aan deze pen is dat deze te gebruiken is voor alle producten van Tiptoi. Eenmaal aangeschaft kunnen de bestanden van het spel op deze pen gedownload worden. Heb je meerder spelen? Dan kunnen de bestanden erbij gezet worden. Emma heeft al een langere geschiedenis met Tiptoi en heeft inmiddels een stuk of 5 spelen, een boek en de globe. Alles past nog keurig op de pen en werkt perfect.

Uit ervaring is bij ons gebleken dat één pen voor twee kinderen wel mogelijk is, maar hier bleek al snel dat wanneer de een bezig was in haar boek, de ander juist op dat moment ook een spel wilde spelen. Tja, dan kan je wel tijden gaan instellen wie wanneer de pen mag hebben, maar makkelijker is om er een tweede pen bij te kopen. De weg van de minste weerstand, dat blijkt maar weer.Opdrachtkaartje
Het spel
Het spel Mijn lichaam gaat, hoe anders, over ons lichaam. In het spel zitten verschillende kaarten die aan twee zijden bedrukt zijn. De ene kant zie je kinderen afgebeeld, op de andere kant is een onderwerp over het lichaam afgebeeld. Daarnaast zijn er nog een grote kaart die het spel inleidt, uitlegt en begeleid. Verder zijn er nog spelerskaartjes te vinden in de doos.

Eenmaal alles uitgestald kan je beginnen met ontdekken. Wanneer de pen een kaartje raakt, dan wordt er van alles uitgelegd over ons lichaam. Hierdoor kan je eerst het lichaam leren kennen, zodat de kennis gebruikt kan worden in het spel. Isis vond dit niet interessant. Ze speelde liever gelijk het spel. Het spel begin je door ieder een spelerskaart te kiezen en de pen in te stellen op de aantal spelers. De pen is jouw spelleider en wanneer je deze precies doet wat de pen zegt, dan wordt je stap voor stap door het spel geleid. Goed luisteren dus. Opdrachten 3
Moeilijkheidsgraad
Een andere mooie bijkomstigheid is dat het spel met verschillende leeftijden gespeeld kan worden, ieder op zijn eigen niveau. Zo hebben wij het spel met z’n drieën gespeeld: Isis, Emma en ik. Isis speelde op de makkelijkste niveau, Emma op gemiddeld en ik op het hoogste niveau. Ik kan je vertellen dat het zelfs voor mij vaak zeer lastig is om het juiste antwoord te geven.

Ook al wordt het spel aangemerkt dat het te spelen is vanaf 4 jaar, vond ik sommige vragen voor Isis nogal moeilijk. Op zich niet erg. In het begin moeten wij allemaal nog het spel leren en we helpen haar dan gewoon met de antwoorden. Het is natuurlijk niet makkelijk om alle botjes in je lichaam al te kennen of te weten hoe de spijsvertering in elkaar zit. Toch merk ik, na een paar keer spelen, nu al verschil met het begin. Sommige vragen herkent ze en dan weet ze nu feilloos de antwoorden. Opdrachten 2De vragen zijn gevarieerd en afhankelijk van het kind die de vraag stelt. Ieder kind behandeld een onderdeel van het lichaam. De vragen zijn in het begin vaak hetzelfde, maar toch merk ik ook verschil van vragen. Hierdoor blijft er toch enige variatie aanwezig in het spel. Het lijkt wel alsof de pen weet welke onderwerpen er zijn geweest en waar er dan al kennis over is. Iedere keer dat we het spel speelde, hoorde we vertrouwde vragen, maar ook nieuwe vragen. spelenderwijs wordt er dus veel geleerd over ons lichaam.

Naast de “weet”-vragen komen er in het spel ook “doe”-vragen voor. Je speelt het spel niet alleen met je hoofd, maar je moet ook van je stoel af komen door opdrachten uit te voeren. Ideaal dus!Opdrachten 1
Conclusie
Ravensburger laat kinderen leren door het doen. Juist door de kennis op een speelse manier aan de kinderen aan te bieden, wordt het enorm snel opgenomen in die kleine koppies. Bij het spel Mijn lichaam vind ik wel dat de vragen te moeilijk zijn voor kinderen van 4 jaar. Het is dus raadzaam om kinderen van deze leeftijd eerst een poosje te laten ontdekken, voordat je het spel gaat spelen. Verder is het een leuk spel voor jong en oud. Iedereen leert hiermee wel wat nieuws.

Al met al is dit spel bij ons in huis een uitstekende aanvulling op ons spelaanbod.

Dit artikel is niet gesponsord.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

2 gedachten over “Lekker spelen met Tiptoi

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.