Captain Jack Pot; een nieuwe generatie bordspel


De tablet is helemaal ingeburgerd in het speelgedrag van de kinderen. Ook al zien wij als ouders erop toe dat dit niet uit de hand loopt met vast gestelde tijden op de computer, bijna ieder kind is er verzot op. Je kunt er ook zo veel verschillende apps mee spelen. Het is bijna niet leuk meer.

Een gezellig bordspel spelen wordt dan steeds zeldzamer. Toch is het een familiebezigheid wat gezelligheid en aandacht voor elkaar met zich mee brengt. Een aantal van de spelontwikkelaars speelt hier handig op in. Waarom combineren we het spel op de tablet niet met een bordspel? Ideaal, vernieuwend en ook nog eens ontzettend leuk!

spel overzichtOok hier in huize Kidz Blozzy heeft deze categorie van bordspelen zijn intrede gedaan. Voor kerst heeft Emma Captain Jack Pott van ons gekregen. Dit spel hebben we rond kerst op de kop kunnen tikken voor tien euro bij Toychamp. Op internet is hij te koop voor rond de 18 euro.

Het spel

Het spel bestaat uit een speelbord, vier pionnen, 14 kaarten en 24 “lege kisten”. Op de tablet moet de app van Captain Jack Pott geïnstalleerd zijn, voordat je kan beginnen. Het ziet er overzichtelijk uit. Voor de werking met de kaarten is het wel handig om de spelregels erbij te houden. Iedere kaart staat voor een andere actiemogelijkheid en dit is wel wat lastiger om te onthouden.

spel spelenHet doel van het spel is om te achterhalen waar de schat van kapitein Jack Pott verstopt is. De tablet is de gangmaker van het spel. De app verteld wat je moet doen. Bij iedere beurt wordt de tablet doorgegeven en vervolgens wordt er met de virtuele dobbelsteen gegooid. De ogen van de dobbelsteen geeft aan hoeveel stappen je mag nemen op het bord. De acties die gedaan kunnen worden op het bord bestaan uit het openen van een schatkist, het krijgen van een persoonlijke tip, het openen van een ton voor een kaart of het krijgen van een algemene tip voor iedereen. Strategisch moet er gekeken worden welke actie voor jou het beste uit komt. Vervolgens krijg je te horen of je nog een keer mag of dat de beurt voorbij is. De winnaar is degene die de schatkist naar het eindpunt brengt.

Onze ervaring met het spel

We hebben het spel nu regelmatig gespeeld en het is te hilarisch voor woorden. We hadden het spel snel door en het is te hilarisch voor woorden. Vooral het element “beurt voorbij” of “je mag nog een keer” zorgt voor de nodige “pest”-gehalte. Zo is het al voorgekomen dat 1 persoon wel vier keer achter elkaar met de dobbelsteen mocht gooien. Moet je jouw tegenspelers dan eens horen!

luisteren aanwijzingDe zoektocht naar de schat is eenvoudig. Hierdoor vergeet je al snel de verkregen kaarten in te zetten. De werking van de speelkaarten maakt het spel wat ingewikkelder, maar niet minder leuk. Zodra je het spel in de basis door hebt, zal je zien dat de kaarten ook sneller ingezet worden.

Ons oordeel

De leeftijdsaanduiding komt aardig overeen met het niveau waarop het spel gespeeld kan worden. Voor onze jongste dochter is dit spel wel leuk om te doen, maar we laten haar meespelen met een van de andere spelers. Zo kan ze toch de dobbelsteen gooien en de app bedienen. Meestal speelt zij ook voor schatlegger. Wanneer je namelijk een lege schatkist gevonden heb, moet er een “lege schatkist” op die plek neergelegd worden. Zo weet iedereen precies welke schatkisten er al geopend zijn.

luisteren aanwijzingIk vind het een verrassend spel. Het is niet anders dan een normaal bordspel. Toch wordt er een nieuwe dimensie aan toegevoegd door het gebruik van de tablet. En laat dat nu juist het spelelement zijn, wat aantrekkelijk is voor de spelers. Vooral de jongere spelers onder de 10 jaar zullen hier heel lyrisch over zijn. Gemiddeld duurt een spelletje Captain Jack Pott een half uurtje. Een prima spel voor een verloren uurtje!

Dit spel is niet gesponsord.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.