Boekenbilly leest Mees Kees op de planken


Deze week zijn de nationale voorleesdagen. Op de basisscholen in Nederland wordt hier veelvuldig aandacht aan besteed en maken er vaak een feestje van. Zelf vind ik lezen ook heel belangrijk voor kinderen. Zo lezen wij geregeld voor aan onze kidz. Emma kan inmiddels zelf al lezen en de nationale voorleesdagen vonden wij een goed moment om iets nieuws te introduceren: Boekenbilly.

Ik loop al langer met het idee om iets te gaan doen met boeken. Emma leek het ook wel wat, maar juist doordat ze wat meer moeite had met lezen dan haar klasgenootjes, bleef ze het maar uitstellen. Inmiddels gaat het beter met lezen en leest ze regelmatig voor aan haar zusje.

Nu zijn de boeken van Mees Kees op het moment mateloos populair. Het is ook niet voor niets, dat er al verschillende boeken verfilmt zijn. Emma wilde dan ook naar de laatste film van Mees Kees: Mees Kees op de planken. Wij hebben haar toen een voorstel gedaan. Als ze het boek zou lezen, dan zou ze als beloning naar de film mogen.  Tijd voor een vergelijkend warenonderzoek!klas 6bAfgelopen weekend hebben we onze belofte waar gemaakt. Met de hele familie zijn we naar de bioscoop geweest om de film te gaan kijken. Na de film heb ik Emma een aantal vragen voorgelegd over het boek en de film. Vandaag deel ik met jullie haar antwoorden en geeft ze haar mening over het boek en de film. Lezen jullie mee?

De vragen:
De antwoorden die gegeven zijn, is geheel door Emma zelf geschreven. Ik heb slechts de teksten aangepast om het leesbaar te maken.

Waar gaat het boek Mees Kees op de planken over?
Een stagiaire met 18 kinderen in groep 6b.

Wat voor verhaal beleven ze?
Het gaat maar een heel klein stukje over de titel: op de planken. Voor de rest zijn het andere verhaaltjes.

Was het makkelijk te lezen?
Ja, het zijn grote letters. Dat leest makkelijk.

Wat was het leukste stukje uit het boek?
Het hoofdstuk topo, omdat op school mijn lieveling vak topo is. (voor degene die niet weten wat topo is: Topografie)

Wat voor cijfer geef je het boek?
10, omdat ik Mees Kees hele leuke boeken vind.

Ga je ook naar de film?
Ja, daar ben ik geweest.

Hoe was de film?
Super leuk, omdat het toch anders dan het boek was. Dat vind ik wel leuk.

Was het verhaal in de film hetzelfde als het verhaal in het boek?
Nee.

Waar gaat de film dan over?
Dat Dreus een toneelstuk had geschreven, maar de klas vond het niks. Ze gingen dus naar het bejaardentehuis om te oefenen en ze hebben een ander toneelstuk bedacht. Ze gingen ook naar het zwembad.

Waar was het boek verschillend aan de film?
Het boek was helemaal verschillend dan de film.

Welke van de twee (het boek of de film) vond je leuker en waarom?
De film. Ik vond hem leuk. Ik hoefde niet te lezen. Lezen is wel goed en leerzaam.

hoofdstuk petWat was nu beter? het boek of de film?
Het was voor mij even wennen om de vragen op te stellen. Een aantal vragen slaan de plank helemaal mis, maar daar leer ik alleen maar van. Emma moet er ook aan wennen. We proberen nu even een middenweg te vinden in het vragen en het antwoorden. Ik moet duidelijke en gerichte vragen gaan stellen. Zij moet haar antwoorden meer gaan onderbouwen.

Toch kon ik wel helemaal begrijpen waar ze het over had. Het boek is ook totaal verschillend aan de film. De reden hiervoor is dan ook simpel. Mees Kees op de planken was een boek waarin losse verhaaltjes verteld werden. Het speelde zich ook nog steeds af in groep 6b. Het boek telde ook maar één hoofdstuk dat de titel eer aan deed. De rest ging over nieuwe broertjes, bejaardentehuizen, draaimolens en nog veel meer onderwerpen.hoofdstuk op de plankenDe film is juist een doorlopend verhaal. De klas van Mees Kees gaan een toneelstuk opvoeren en dit oefenen ze in een bejaardentehuis. Juist doordat het toneelstuk geschreven is door Dreus (het hoofd van de school) in een vreselijk ouderwetse taal, besluiten hun improvisatietalent te gebruiken. Het toneelstuk wordt totaal anders, met alle gevolgen van dien.

Ik snap dan ook wel waarom Emma de film leuker vond dan het boek. Er zit immers een verhaal in met een kop en een staart. Dit kijkt nu eenmaal beter in een film. Een film met allemaal kleine verhaaltjes is verwarrend en kijkt niet lekker.

Al met al heeft ze wel haar best gedaan, door zowel het boek als de film met elkaar te vergelijken. Ze heeft over het boek na kunnen denken en dat doet mij al heel wat.

En? Hoe vonden jullie onze eerste aflevering van Boekenbilly? Is het voor herhaling vatbaar?

Let op! Onze foto’s op deze site zijn enkel en alleen gemaakt ter illustratie van dit artikel. De teksten die visueel gemaakt zijn, behoren toe aan de schrijver van dit boek en zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit artikel is niet gesponsord.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.