Surprise, surprise


Ieder jaar ben ik weer in de war. Hoe schrijf je surprise ook al weer. Telkens raak in in de war met het Engelse woord surprise. En dat terwijl beide woorden hetzelfde geschreven worden! Ieder jaar trap ik er dus weer in…

Nog iets meer als een week en dan barsten de meeste feesten op de scholen weer los. Bijna 3 weken voorpret telt dit jaar en voor de meesten dus ook 3 weken de tijd om de surprises weer te verzinnen en te maken. Zo ook voor Emma. In haar klas wordt vanaf groep 5 lootjes getrokken. Meestal moet ik haar dan achter de broek aan zitten om het cadeautje te kopen, surprise te verzinnen en dan uiteindelijk om de surprise te maken. O ja, laten we vooral het gedicht niet vergeten. Ook ieder jaar een crime om dat voor elkaar te krijgen.

Ik was dan ook oprecht verbaasd toen ze dit jaar zelf begon over de voorbereidingen over de door haar te maken surprise. Vanaf de dag dat ze wist voor wie ze een cadeautje, surprise en bijbehorend gedicht moest maken, wist ze al welke kant het op moest met haar project. Vorige week woensdag werd het cadeautje al gekocht en dit weekend begon ze, uit zichzelf, over haar surprise. “Mam, waar heb je de toiletrolletjes? En heb je behanglijm?” Ik vroeg haar wat ze van plan was. Ze wilde een microfoon maken van toiletrollen en papier marche. Het was een goed begin, maar dat kon ook anders. Ik weet, soms moet je ze laten gaan, maar ik weet van mijn dochter: Als ze het dezelfde dag niet af maakt, dan ligt het er op 4 december nog.

Wat heb je nodig:
– 9 lege toiletrolletjes
– stuk papier, A3-formaat
– kranten
– schilderstape (van dat afplaktape)
– verf
– kwasten

Hoe ga je te werk?
Ik kon haar geen ongelijk geven. Voorheen maakte we dit soort dingen ook vaak met papier marche. Echter, sinds Art-Attack op tv, heb ik ook geleerd dat dit anders kan. Wellicht iets meer in de kosten (schilderstape is iets duurder dan behanglijm), maar wel sneller klaar en minder geklieder.toiletrollen verbindenEerst heeft ze de toiletrolletjes aan elkaar vast gemaakt met tape. Voor de stevigheid hebben we toen de drie lange rollen ook aan elkaar vast gemaakt met tape. toiletrollen vasttapenDe makkelijkste manier om de steel rond te krijgen is om deze drie rollen in te pakken in papier. Wij hebben wat steviger papier genomen in A3-formaat. microfoon maken 1We hebben in de steel de cadeautjes verstopt. Twee stuks dit keer. Vervolgens hebben we de onderkant van de steel afgesloten met tape. Microfoon maken 2Nu volgt het spreekgedeelte van de microfoon. Maak van kranten proppen en bevestig dit telkens met tape aan de bovenkant. Stukje voor stukje bouw je het bolletje op. De kranten kun je nog wat modelleren door de proppen steviger in elkaar te drukken of juist wat uit elkaar te trekken.Microfoon maken 3Ben je tevreden over de vorm? Bedek dan de gehele bovenkant met schilderstape. Neem daarbij dan ook voor een stukje de steel mee. Zo ontstaat er een redelijk glad bolletje en blijft het geheel stevig op zijn plaats. microfoon schilderenSchilder de microfoon naar eigen inzicht en laat het drogen. Jouw surprise is af. Een makkelijke surprise die in een halve middag te maken is.Microfoon surpriseEmma heeft die dag zelfs nog haar gedicht af gemaakt, onder de noemer: Wat af is, is af! (Zie je wel! Ze luistert toch wel naar me! šŸ˜‰ )

Veel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.