Kidz Cookin’ Aardappelschijfjes uit de oven


Dat ik veel in onze oven bak, dat is zo onderhand wel duidelijk geworden. Op deze manier controleer ik toch nog een beetje de risico van het koken. Geen open vuur en ik kan er makkelijk aanwijzingen bij geven. De voorbereidingen zijn redelijk simpel en zijn de kids extra druk, dan schuif ik het geheel zelf de oven in. Wel zo veilig.

Vandaag weer een gerecht uit de oven. Dit keer aardappelschijfjes. Het originele idee komt van Martha Stewart met haar Crispy Potato Roast. Het idee om allerlei schijfjes in een bakblik rechtop te zetten, vond ik een geweldig idee. De rest heb ik zelf verzonnen.

Wat gaan we maken?
Aardappelschijfjes in de oven
voorbereiding 20 minuten/1 uur baktijd

Wat kunnen de kidz doen?
2 tot 6 jaar:
– Ingrediënten afwegen (onder begeleiding) en klaar zetten.
– de bakblik verder voorbereiden met het rechtop zetten van de schijfjes en toevoegen van alle andere ingrediënten.

vanaf 6 jaar:
Vanaf 6 jaar zou je de hapjes door de kidz zelf kunnen laten maken. Dit is inclusief het voorbereiden, snijden van de aardappelen en het in en uit de oven halen van het hapje. Laat jouw kidz echter nooit zonder begeleiding in de keuken aan het werk.

Ingrediënten:
1 kilo aardappelen
150 gram ontbijtspek in reepjes
1 uitje (niet al te groot ander gaat de smaak overheersen)
Patat-frietkruiden
Olijfolie
Gehakte knoflook in olie

Keukengerei
bakblik
snijapparaat en/of mandoline
kwast

Recept
Altijd beginnen met: Handen wassen! Leg daarna alle ingrediënten alvast klaar, zodat je het klaar kunt maken zonder te hoeven stoppen.

Verwarm eerst de oven voor op ongeveer 180 graden. Ondertussen begin je met het voorbereiden van het gerecht. De bakblik kan je invetten met wat olijfolie. Niet te veel, anders glijden de schijfjes door de bakblik tijdens het voorbereiden.

Als eerste schil je de aardappels. Emma had hier nog wat moeite mee, dus dat heb ik van haar over genomen. De aardappels heeft ze met de mandoline in schijfjes gesneden. Lekker handig en wel zo veilig voor de vingers.aardappelschijfjesDe schijfjes worden naast elkaar in de bakblik gezet. Het is verstandig om de juiste bakblik te kiezen. Te groot, dan is het effect weg van die schijfjes en te klein….tja, wat zal ik zeggen… Wat ik er wel mee wil zeggen is dat er nu ook nog wat ruimte moet zijn tussen de schijfjes. De schijfjes mogen dus niet te strak in hun bakblik zitten.Aardappelen in bakblikZodra alle schijfjes op hun plek zitten, meng je in een bakje wat olijfolie met wat gehakte knoflook. Met een kwast smeer je dit zoveel mogelijk op en tussen de aardappelschijfjes.

Maak een ui schoon en hak deze klein. Wij hebben het uitje zeer klein gemalen, zodat het minder opviel in het gerecht om te eten. Pas er wel mee op dat je het niet te klein snijdt. Dan kan ui namelijk bitter gaan smaken.Uien snijdenDoe de ui tussen de schijfjes. Dit is even een gepriegel, maar voor de kids niet minder leuk.  Lekker kliederen met je handen! Doe daarna ook de spekreepjes tussen de schijfjes.Aardappelen kruidenTot slot strooi je er wat Patat-friteskruiden overheen en het geheel kan in de oven. De baktijd is afhankelijk van de soort aardappel die gebruikt is. Kijk gewoon af en toe in de oven en pas daarop je tijd aan. Wordt het te donker, dan zet je de oven lager in temperatuur en laat je het wat langer staan. Met een temperatuur tussen de 180 en 200 graden (in een gewone oven, geen heteluchtoven) zal het ongeveer 3 kwartier tot een uur in beslag nemen. De schijfjes zitten rechtop in de bakblik en doordat vaak tegen elkaar aan zitten, is de baktijd hoog. Aardappelschijfjes uit de ovenHet eindresultaat: een crispy gebakken aardappeltje in een sjieke vorm geserveerd. Ideaal om ook straks tijdens het kerstdiner mee te pronken….”Kijk eens wat mijn kidz nu hebben gemaakt!”

Mmmmmm….Eet smakelijk!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.