Gezellig ganzenborden met Sinterklaas!


Zo ongeveer rond begin oktober gaan voor mij niet alleen de lichten branden voor Halloween, maar ook voor Sinterklaas. Wat gaan we dit jaar eens organiseren voor deze feesten? De trouwe lezer of lezeres heeft van mij al eens eerder kunnen lezen dat ik niet zo’n heel grote voorstander ben voor het uitnodigen van Sinterklaas in ons huis.

Heel simpel gezegd: ik vind het zelfs rottig als ik Sinterklaas zou uitnodigen. Vaak heeft hij toch twee pieten bij zich en dan zijn er drie personen op visite bij twee kinderen! De verhoudingen zijn naar mijn idee dan een beetje zoek.In mijn kindertijd was Sinterklaas nog simpel. Er werd op de deur geklopt. Deur ging open. Vervolgens kreeg je dan een smak pepernoten in je gezicht gegooid. Deur ging weer dicht en als je ging kijken wat er aan de hand was, dan stond er een zak met pakjes voor de woonkamerdeur. Ja, het was vroeger simpel, maar wel saai!

Juist daardoor is  voor mij een liefde ontstaan om nu ieder jaar weer andere spelletjes rond Sinterklaas te organiseren. Dan is er toch de hele middag vermaak aanwezig. Ik heb al een keer een fotospeurtocht gehouden, allerlei spelletjes gemaakt en vorig jaar hadden we de Net-iets-anders-dan-anders-Sintviering. Allerlei activiteiten waarbij we toch al snel een paar uur mee bezig zijn. Emma weet het nog precies wat we in de vorige jaren gedaan hebben en Isis begint dit jaar steeds bewuster te worden van het fenomeen Sinterklaas.Gelukkig kan Isis nog niet lezen en heb ik vertrouwen in Emma dat ze dit artikel niet leest. Ik kan nu nog met een gerust hart vertellen wat we dit jaar gaan doen met onze Sinterklaasviering: Ganzeborden!

Ganzenbord a la Sinterklaas!

Een lekker oud-Hollands spel wat, in mijn beleving, uitstekend pas bij de nostalgie van Sinterklaas. Maar…Ik zei de gek, vond ook dat een beetje gewoontjes, dus ben ik zelf aan de slag gegaan.

Wat heb je nodig?
– een jute zak van sinterklaas
– stiften/permanente markers
–  Een vaste hand 🙂
– pepernoten om te verdienen en schuimpjes als pionnen
– printer met papier

Wat moet je doen?
Als eerste zal ik het spel uitleggen. Het is een ganzenbordspel waarbij je pepernoten moet gaan verdienen. In tegenstelling tot “de eerste die over de streep komt, heeft gewonnen” gaat dit spel om de “noten”! Degene met de meeste pepernoten wint! Als beloning mag hij of zij een pakje uitpakken. In ons geval zal dat een Video van Sint zijn waarin onze kinderen de hoofdrol spelen. Uiteindelijk verteld Sinterklaas waar de pakjes verstopt zijn.PepernotenOm het spel voor te bereiden heb je een aantal dingen nodig: Het bord, de kaarten en de video. In de link van Video van Sint zie je waar ik deze heb laten maken. Dit kost nog geen 20 euro en kan nog tot en met dit weekend. Wil je een goedkopere variant van een video van Sint, dan kan je ook een brief schrijven uit naam van de Sint waarin je wat verteld over de kinderen en waar de pakjes liggen. Dit kost je dan uiteindelijk alleen een papiertje en wat tijd.

Het meeste werk gaat in het bord zitten. We gaan het bord namelijk tekenen op de jute zak van Sinterklaas. In de onderstaande foto’s zie je hoe ik deze tekening heb opgebouwd. Voor deze fotoreeks is geen commentaar nodig, lijkt me.Ganzenbord Sinterklaas Ganzenbord Sinterklaas Ganzenbord Sinterklaas Ganzenbord Sinterklaas Ganzenbord Sinterklaas Ganzenbord Sinterklaas

Op het bord staan een aantal plaatjes. Ik zal ze even uitleggen…De bruine rondjes staan voor pepernoten. Wanneer je daar op komt, krijg je evenveel pepernoten uit de pot als wat er op het plaatje staat.

Een ander plaatje is een oranje met groen figuurtje. Dit is een wortel en die staat voor een opdrachtkaartje. De opdrachtkaartjes kun je hier downloaden en uitprinten.

opdrachten ganzebordspel

Voor de creatievelingen onder ons zou je dit bestand kunnen aanhouden voor de opdrachten en de kaarten zelf kunnen maken. Print de kaarten op karton of dik papier voor de stevigheid en knip ze uit. Ganzenbord SinterklaasspelDe zak is nu klaar en kan gevuld worden met een zak pepernoten, schuimpjes, het cadeautje voor de winnaar en de opdracht kaarten. Het beloofd weer een ouderwets gezellige sinterklaasfeest te worden bij ons thuis!

Veel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.