Kidz Cookin’: de kinderlijk eenvoudige appelcake.


Het regent bij ons in de tuin…en dan heb ik het niet over de waterdruppels die normaal uit de wolken komen in deze tijd van het jaar. Nee, wij hebben een boomgaard vol met appels en laten die nu met bakken uit de bomen vallen! Je kunt je dus voorstellen dat wij in het najaar tijdens de oogstmaanden genoeg appels hebben om onwijs los te gaan met recepten.

Nou, nee! Ja, die appels zijn er genoeg, maar de creativiteit om er gerechten, baksels of andere leuke dingen mee te doen had ik (nog) niet. Ik ben er maar eens ingedoken en heb voor jullie een kinderlijke eenvoudige appelcake gescoord!

Wat gaan we maken?
Appelcake
Kooktijd: 20 min. bereiden/40 min. bakken

Wat kunnen de kidz doen?
2 tot 6 jaar:
– Ingrediënten afwegen (onder begeleiding)
– onder begeleiding samen het deeg samenstellen

vanaf 6 jaar:
Vanaf 6 jaar zou je de cake door de kidz zelf kunnen laten maken. Dit is inclusief het gebruik van de mixer en het in en uit de oven halen van de cake. Laat jouw kidz echter nooit zonder begeleiding in de keuken aan het werk.Appelcake IngredientenIngrediënten:
voor de cake:
200 gram boter op kamertemperatuur
200 gram suiker
200 gram gezeefde bloem
3 eieren op kamertemperatuur (middelgroot)

Voor de topping:
2  a 3 handappels
1 hand rozijnen
1 theelepeltje Vanille-aroma
25 gram suiker
1 theelepel kaneel

Keukengerei
Weegschaal
Mixer
Bakblik 18×28 cm
Prikker
Bakpapier

Recept
Altijd beginnen met: Handen wassen!

Verwarm eerst de oven voor op 180 °C. Het rooster zet je midden in de oven. Voordat je met het beslag ga beginnen, zet je eerst alle ingrediënten klaar in bakjes. Dit werkt gewoon veel makkelijker en je kan helemaal niets vergeten.

Maak, als onderdeel van de ingrediënten, eerst de topping. Schil de appels en snij deze in blokjes. Voeg de suiker, kaneel en vanille-aroma toe en schep het geheel even om.Ga nu eerst het bakblik bekleden met bakpapier. Een tijdje terug heb ik als tip gekregen om twee stroken over elkaar te leggen en deze te laten uitsteken aan de bovenkant. Zo kan je het geheel makkelijker uit zijn vorm tillen. Handig toch? Het bakpapier kan je even “vastplakken” met wat boter in de vorm (dus spuit of smeer eerst de vorm in met wat boter en leg dan het bakpapier erop)In de mixer meng je de boter en suiker met elkaar tot dit een mooie egale massa is geworden. Voeg nu de 3 eieren er stuk voor stuk aan toe. De bloem voeg je als laatste aan jouw beslag toe. Beetje bij beetje meng je de bloem met het beslag tot het weer mooi egaal wordt.Stort het beslag in de bakvorm. Doe vervolgens de in blokjes gesneden appel over het beslag en zet het bakblik in de oven voor ongeveer 40 minuten. Net voor het einde van de baktijd kun je testen met een prikker/satéstokje of de cake gaar is. Pas daarmee je baktijd aan.Wanneer de cake gaar is, oven uit zetten en de cake eventjes in de oven laten rusten met de ovendeur op een kier. Zo kan het al zachtjes afkoelen en zal de cake minder snel inzakken. Na een kwartiertje de cake uit de oven halen en verder laten afkoelen.Voordat je de cake in stukken verdeeld, is het mooi om er nog even een laagje poedersuiker over de cake te strooien. Dat ziet er toch lekker uit?

Eet Smakelijk!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.