Dagje uit: Apenheul in Apeldoorn 1


Soms heb je het wel eens…je gaat regelmatig naar bepaalde parken. Zo regelmatig dat het eigenlijk niet meer bijzonder is, althans voor jou! Totdat je er over na gaat denken. Waarom is het niet zo bijzonder? Omdat je er juist regelmatig naar toe gaat. Zo ook  Apenheul in Apeldoorn. Voor ons niet zo heel bijzonder, maar ik realiseerde me dat we het natuurlijk niet te vanzelfsprekend moeten nemen. Tenslotte zijn deze parken ook een perfect dagje uit!

In de zomervakantie hadden, na thuis komst van onze eigen vakantie, nog een aantal dagen thuis over. Ideaal om eens een dagje de hort op te gaan! Juist omdat we in de vakantie al regelmatig lang in de auto verbleven, was het dit keer uitermate geschikt om weer eens een van de parken in de buurt te gaan opzoeken: Apenheul.Doodshoofdaapje close Doodshoofdaapje Emma brug Isis en Emma op touwbrugOp een mooie donderdag in Augustus zijn we afgereisd naar dit mooie park. De parkeerplaats ligt ietwat onhandig op een stuk terrein, waarvoor je eerste de weg moet overstekend, voordat je het park in kan. Daarna volgt dan een redelijk lange wandeling door het park. Kleine kinderen en ouderen kunnen hier wel last ondervinden. Het park zelf is echter mooi om te zien. Eenmaal binnen is er eerst nog een “aap-vrije”zone waar er speciale apentassen geleend kunnen worden. Er is keuze uit een grote of een kleine tas en het is nog mogelijk een kleur te kiezen, als je dit wilt.

Wanneer we verder willen lopen, worden we door een vriendelijke meneer gewezen dat de inhoud van onze zakken, welke dan ook, moet verhuizen naar de apentas. Ze blijken zelfs dus te kunnen zakkenrollen…Handig!Kroonsifaka Bonobo Bonobo tentoonstellingDit alles lijkt overdreven, maar zo benader ik het absoluut niet. Het is gewoon noodzakelijk, voor zowel mens als dier. Waar ter wereld heb je anders zoveel kans op contact met apen? Nergens! Negen van de 10 apensoorten lopen in dit park gewoon los, althans… Jij banjert door hun territorium. Jij bent bij hun in huis te gast om te kijken hoe hun leven. Hoe cool is dat? Het is alsof je een aflevering van thuis op de bank zit te kijken!

In het begin is het al vrij snel raak. Het is te leuk als er een aap op jouw schouder komt zitten om te kijken of je nog wat te kanen bij je hebt. Emma had binnen no-time weer zo’n kleine donder op haar schouder zitten, maar dit was net te kort om er een foto van te maken. Helaas!Oerang Oetang Oerang Oetang met baby Oerang Oetang meten Vragenbord Oerang OetangWat me opvalt in het park, zijn de vele doe-dingen die er tegenwoordig zijn. Veel informatie en nog meer hang- en klimtoestellen, zodat jouw eigen kids ook even de aap kunnen uithangen. Al met al zijn er veel leermomenten die op een speels-educatieve manier worden gepresenteerd.

We waren net een uurtje binnen, toen het begon te regenen. Jammer, want echt veel schuilmogelijkheden heeft het park niet. En dat terwijl je toch in dit land meer weg geregend wordt dan bruin verbrand! Tijd voor wat eten. Van de horecapunten die het park rijk is, is er maar 1 overdekt met een “gebouw” De rest staat onder tentdoeken of zelfs in de open lucht. Zeker als je een regenachtige dag treft, zal dit niet zo heel uitnodigend zijn. Daarbij is dat ene gebouw niet zo heel groot. Ik snap wel dat ze de ruimtes voor de apen groot willen houden, maar zo creëer je wel hele drukke punten in het park. Aan het assortiment van eten ligt het niet. Er is genoeg te kiezen en er is gedacht aan zowel gezonde als vette happen. Wat wel een enorme pluspunt is…alles is biologisch! Wel zo verstandig als je een dierentuin runt. Er is dus wel over na gedacht.Berberaap close BerberaapKlimmenDe rest van het park is uitzonderlijk mooi aangelegd. Ieder apensoort heeft zijn eigen gebied en kan zich daarin heerlijk uitleven. We dachten er maar een paar uur te zijn, maar uiteindelijk zijn we de hele dag gebleven. Hier nog een ijsje, daar nog een koffie. Nog even spelen… De dag was zo voorbij!Jambo's wereld Zit als een gorilla Jambo Isis  Likes:
– mooi aangelegd
– interactie mogelijk met de apen. Laat ze echter wel gaan…Zij zijn de baas en jij bent te gast in hun huis! Jij gaat toch ook niet de gastvrouw op jouw nek zetten wanneer je bij hun te gast bent op b.v. een BBQ?
– Leuke activiteiten voor de kinderen om te doen. Of het nu een speeltuin is of een educatieve quiz, het is allemaal leuk aangelegd. Vooral Jambo’s Wereld was hier een hit!Jambo emmaDislikes:
– De horecapunten zijn goed in kwaliteit, aantal en aanwezigheid, maar…bijna niet overdekt of verwarmt. Jammer wanneer je nu juist een natte, regenachtige dag treft. Vaak snak je dan naar een droog, warm plekje waar je kan schuilen en/of eten!Jambo emma en isisWij geven het park dit keer een 7,5. Daarbij zeggen we wel dat het een momentopname is en dit keer werd dit heel erg gevoed door het slechte weer die wij in de ochtend hadden. Jammer. Ik denk namelijk wel, wanneer je op een mooie lentedag dit park bezoekt, dat je dan een toptijd mee maakt.

Wil je zelf eens een keertje kijken bij Apenheul? Ze zijn in ieder geval nog tot en met 26 oktober open. Kijk voor meer informatie op hun website: Apenheul

Dat het een populaire bestemming is en dat ze hard aan de weg aan het timmeren zijn, is wel te merken. Nu Emma weer op school zit, kregen we in een van de eerste infobrieven een aangename verrassing medegedeeld! Ook hun school deed mee aan het project Knok voor Gorilla’s. Nu kan ik daar wel heel veel over vertellen, maar dan wordt dit stuk wel heel enorm. Daarom: Wordt vervolgt!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Dagje uit: Apenheul in Apeldoorn

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.