Kidz Cookin’ Appeltaartjes met bladerdeeg


Met al die lekkere, verse appels kun je gewoon niet anders dan lekker koken. Nu ligt bij ons de schuur vol met die vruchten (al begint de voorraad nu wel lekker te slinken) en weten we van gekkigheid niet meer wat we ermee moeten doen. De laatste tijd hebben we thuis de “normale” dingen inmiddels alweer gehad. De appeltaart, appelcake, appelflap, appel met suiker en kaneel, appelmoes (die ze overigens bij ons zelfgemaakt niet eens lekker vinden…), pasta met spinazie, walnoten en appel, noem eigenlijk maar op….Tijd om het eens over een andere boeg te gooien. We gaan wel bakken, maar net effe iets anders… Gekscherend heb ik dit gerecht thuis al de appelflap 2.0 genoemd, maar dat is geen naam voor een lekker taartje. De uitkomst is een combi tussen een appelflap en een appeltaartje. Vandaar dat ik het in de titel al omschreef als een appeltaartje van bladerdeeg. Toch ben ik nog niet tevreden met die naam. Vanaf nu noem ik het de Appelhapjes.

Wat gaan we maken?
6 appelhapjes
voorbereiding 10 minuten/20 minuten baktijd

Wat kunnen de kidz doen?
2 tot 6 jaar:
– Ingrediënten afwegen (onder begeleiding)
– Het appelhapje voorbereiden.

vanaf 6 jaar:
Vanaf 6 jaar zou je de hapjes door de kidz zelf kunnen laten maken. Dit is inclusief het voorbereiden, snijden van de appel en het in en uit de oven halen van het hapje. Laat jouw kidz echter nooit zonder begeleiding in de keuken aan het werk.

Ingrediënten:
Bladerdeeg
Appels
suiker
kaneel
boter

Keukengerei
bakblik voor 6 muffins
mes
snijplank
bakje voor de appelmengselRecept
Altijd beginnen met: Handen wassen!Laat de bladerdeeg ontdooien. Nu heb je verschillende merken bladerdeeg. Er is per appelhapje een plakje bladerdeeg nodig van ongeveer 5 bij 5 cm. Het gaat erom dat je het bakje van de muffinvorm lekker kan vullen en dat het bladerdeeg er dan aan de bovenkant nog wat uit steekt. De voorbereiding bestaat verder nog uit het schillen en snijden van de appel. Haal het klokhuis eruit en snij er kleine blokjes van. Doe alle blokjes in het bakje en voeg daar wat suiker en kaneel aan toe. Proef of dit mengsel goed van smaak is (je moet eigenlijk altijd alles proeven of het smaakt, maar dit is natuurlijk heel geen straf 🙂 ) Maak de vormpjes in de muffinblik vet met wat boter. Dan plakt de bladerdeeg straks niet aan het blik. Leg het bladerdeeg over de vorm en zorg dat de vorm bekleed word met de bladerdeeg. De bladerdeeg nu niet ruw naar beneden drukken, dan gaat het kapot. Doe dit voorzichtig, zodat het wat uit kan rekken. Heb je nu geen rek meer in het deeg, zorg dan dat de rand naar beneden zakt. Vul nu  de bakjes met het appelmengsel en vouw het bladerdeeg aan de bovenkant wat dicht. Het enige wat nu nog over blijft is het bakken. Doe de vorm in de oven en bak het in ongeveer 20 minuten. Let wel op de randjes en de appeltjes. Deze mogen wel bakken, maar natuurlijk niet zwart worden. Na 20 minuten haal je de taartjes uit de oven en laat ze even afkoelen.

Mmmmm, het water loopt Isis al in de mond!

Serveer de taartjes netjes op een bordje. Strooi er nog wat poedersuiker overheen en…Eet smakelijk!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.