Wat gaan we trakteren vandaag? IJsjes, of toch niet?


Mijn oudste dochter heeft inmiddels alweer een paar weekjes de mooie leeftijd bereikt van 9 jaar. Ze is bijna altijd in de vakantie jarig, wat als mooie bijkomstigheid heeft dat ze haar verjaardag minstens 4 keer mag vieren: 1 keer op de zondag ervoor of erna voor familie, 1 keer op de dag zelf, 1 keer met haar kinderfeestje en 1 keer op school wanneer ze mag trakteren.

Extra feest!

Dit jaar kwamen daar zelfs nog 1 dag bij. Op de grote dag zelf was ze enorm druk op de Klarenbeekse Vakantie Speelweek. Ze heeft daar getrakteerd op snoepjes en is tot over haar oren gefeliciteerd door alle aanwezigen. Aan de einde van de dag was ze daar eerlijk gezegd wel een beetje klaar mee. Wat wil je, er waren daar zo’n 160 kinderen aan het spelen!

Uiteindelijk is ze zelfs door zo’n 200 man (inclusief begeleiding) toegezongen. Wat top georganiseerd daar! Door deze enorm leuke verjaardag schoot het vieren van haar dag binnen het gezin even erbij in. Deze hebben we later natuurlijk wel ingehaald.

ballon, wit, feest, slingersTrakteren is altijd een ander verhaal. Het is nog maar zelden voorgekomen dat zij op haar eigen verjaardag mocht trakteren op school. Om nu het schooljaar niet gelijk te beginnen met een traktatie (er zijn ook nog andere kinderen in haar klas die vrijwel direct na haar jarig zijn) wachten wij altijd even af. In overleg met de juf plannen we vaak verder in de eerste schoolweek een dag waarop getrakteerd mag worden. Dit jaar ging dat eventjes anders.

Verrassing!

Op de eerste schooldag had ik mijn dochter gevraagd om te overleggen met de juf wanneer zij mocht gaan trakteren. Na een lange dag op kantoor kwam ik thuis en vroeg wanneer zij mocht gaan trakteren op school. Er kwam een antwoord die ik nog niet aan had zien komen. MORGEN! AHHH! Meen je dit nu echt?

We waren natuurlijk wel voorbereid. We hadden alles al in huis, dus het was wel mogelijk. Je staat dan alleen even raar te kijken wanneer je denkt rustig te kunnen relaxen en vervolgens moet je ‘even’ een traktatie in elkaar flansen. Het was inmiddels al een uur of zeven: snel aan de slag dus! Ik heb mijn dochter aan het werk gezet en kon intussen even snel mijn eigen prak naar binnen werken. We hebben het voor elkaar gekregen om deze traktaties binnen het  uur af te krijgen. Hoe bedoel je…supersnel! (wat een geluk dat ze slechts 13 klasgenootjes heeft)

IJs als traktatie

De traktatie voor dit jaar stond nog helemaal in het teken van de zomer. Er is nu eenmaal niets beter als een heerlijk ijsje!Wat heb je nodig

IJshoorntjes
Spekbolletjes
satéstokjes
leuk vrolijk zomers papier
schaar
plakband

Wat moet je doen?

De traktatie zelf is enorm simpel. De vrolijke versiering erbij heeft ietwat meer tijd nodig om te maken. Deze palmpjes kunnen ook in de winkel gekocht worden, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker!Van het papier knip je stroken van ongeveer 5 cm breed. Wij hebben van cadeaupapier repen geknipt die over de volledige lengte nog eens in vieren gedeeld is. De stroken knip je in tot ongeveer 1 cm van de kant. Het inknippen is het meeste werk en enorm intensief. De strookjes die je in knipt moeten zo smal mogelijk zijn dan lukken de palmpjes het beste.Wanneer je de gehele strook in geknipt hebt, dan plak je onderaan een klein plakbandje. Rol nu de hele strook om het satéstokje. Het einde plak je weer vast met een plakbandje.De palmpjes zijn nu klaar. Rijg aan het satéstokje 3 spekbolletjes. Schuif deze in het ijshoorntje en jouw zomerse traktatie is klaar! spekjes, ijs, trakteren

Presentatie

Voor de presentatie heb ik een schoenendoos genomen. Met plakband heb ik vakken gemaakt in de hoeveelheid van de ijsjes. In ons geval hadden we 15 ijsjes gemaakt en heb de doos in 16 vakken gedeeld. De doos heb ik ingepakt als een cadeau met hetzelfde papier van de palmpjes. Met een satéstokje heb ik gaatjes geprikt in de het papier waar de vakken zaten. Vervolgens heb ik het hoorntje door het papier geduwd. De vakken van plakband geven onder het papier extra versteviging waardoor de ijsjes perfect blijven staan. DSC_0027Op de dag van trakteren waren haar klasgenootjes razend enthousiast. Gretig werden deze snoepijsjes weggewerkt en zelfs haar zusje viste achter het net. Ze waren allemaal op! Zeg nu zelf, zijn ze niet leuk geworden?


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.