Zomerspecial: Kampvuurbroodjes


Oh, good old memories! Wanneer ik in mijn herinneringen de vakantie nog eens overdenk, dan zie ik veel beelden voor me. Prachtige verhalen die je nog eens de revue laat passeren tijdens een lekkere barbecue of een kampvuurtje. Wacht eens even! Een kampvuurtje?

Kampvuurbroodjes1Niet iedereen heeft op scouting gezeten, ik in ieder geval niet, maar bijna iedereen heeft wel eens vroeg of laat een broodje gebakken boven een kampvuurtje. Hoe? Dat gaan we nu uitleggen.

Het is geen overbodige luxe om je nu even op het hart te drukken dat je dit NIET zonder jouw ouders mag doen. Een vuurtje maken is natuurlijk heel gevaarlijk en jouw ouders hebben jou al lang verteld dat je niet met vuur mag spelen. Daarom zal ik jou nu niet vertellen hoe je een vuurtje moet stoken. Dat mogen papa of mama lekker zelf uitvogelen. Mochten ze hier problemen mee hebben, dan mogen zij mij altijd mailen voor tips! Alvast 1 tip vooruit: wees heel voorzichtig! Ga niet onvoorbereid te werk.

Kampvuurbroodjes 2Ik kan jullie wel vertellen wat de meest goedkope en makkelijkste manier is om het deeg te maken.

Wat heb je nodig?

– grote kom
– vochtige theedoek (niet ‘nat’)
– Maatbeker
– eetlepels
– 1 kilo tarwemeel
– 600 ml lauwwarm water (heel belangrijk ivm gist!)
– 1 el of 10 gram zonnebloem olie
– 1 el of 10 gram suiker
– 1 el of 10 gram zout
– 6 gram gedroogde gist (te vinden in de supermarkt of anders bij de warme bakker)

Let op: begin op tijd met het kneden van het deeg; het moet ook nog enige tijd rijzen!brood kneden

Hoe maak je kampvuurbroodjes?

Was als eerste je handen. We gaan alles op de basis manier doen, dus schone handen zijn een Must!

Doe alle ingrediënten, behalve het water in de bak en meng alles met je handen. Begin met kneden en doe telkens een scheutje (ong 100 ml per keer) bij het mengsel en kneed verder. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt of dat je juist meer water nodig hebt. Kneed net zo lang door tot je een vaste massa hebt. (een check is: schone handen, dus het blijft niet meer aan je handen plakken!)
4. Laat minimaal 1,5 uur rijzen!

Wanneer het deeg klaar is, dan kan er lekker gebakken worden. Pak een grote stok en wikkel daar wat aluminiumfolie omheen. Dit voorkomt het branden van de stokken. Vervolgens schep je met je hand een flinke pluk deeg uit de kom en kneed je deze om de stok. Doe het deeg niet te dik om de stok! Je zit anders uren te staren naar je stok voordat het gaar is en je eindelijk eens lekker kan smikkelen van je broodje.

Kampvuurbroodjes 3 Kampvuurbroodjes 4Veel plezier!

Met dank aan Mariska voor de foto’s!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.