Zomerspecial: Hackey sacks


Zo langzaam aan beginnen de scholen weer vol te druppelen en is de vakantie ten einde. We hebben echter wel beloofd om tot de laatste vakantiedag de dagen te vullen met vertier en anti-verveeltips. Zo dus ook nu nog! We gaan vandaag wel een lastig klusje doen. We gaan Hackey Sacks maken!

Wat? Hackey Sacks? Wat is dat nu weer? Hackey Sack is een klein zacht balletje waarmee via de voet kunstjes uitgevoerd worden. Je kan het alleen spelen, maar ook met meerdere kinderen. Kijk maar eens op dit filmpje en dan wordt alles wel duidelijk!

Zo! Als jij ooit zo goed wil worden, dan weet je wat je te doen staat ­čśë Goed oefenen en je bent minstens drie vakanties onder de pannen!

Een Hackey Sack balletje maak je vaak met wat stof en kersenpitten. Hierdoor wordt het log en stuitert het niet.  Het is wel wat lastiger te maken, dus als je nog niet weet of dit wat voor jou is, gaan we dit eerst proberen met onze creatie van vandaag.

BenodigdhedenWat heb je nodig?
ballonnen
vogelzaad (het kan ook met b.v. rijst)
schaar
trechter

vullenWat moet je doen?
Allereerst heel geduldig wezen en houden van priegelwerk. De eerste ballon doe je om de trechter en daarmee vul je de ballon. Dit is het meest priegelige werkje wat er is. Als de ballon namelijk gevuld is, dan wil je eigenlijk meer in de ballon stoppen. Dit lukte ons na een hoop proppen, duwen en trekken aan de ballon. We hebben zelfs geprobeerd om de ballon op te blazen, de trechter er in te doen en vervolgens het vogelzaad toe te voegen. Het gevolg hiervan wat dat we een heuse vogelzaadfontein hadden. We zaten helemaal onder! Hilarisch, maar niet de bedoeling!

Kortom, voor ons werkte de duw en trek methode. Trechter in de ballon, een klein beetje vogelzaad in de trechter doen en dan maar met de trechter in de ballon duwen en trekken totdat al het vogelzaad in de ballon is verdwenen. Verwacht niet dat je een voetbal over houd, want dat red je niet.  Het wordt een klein balletje. Hoe groter de oorspronkelijke ballon hoe groter het balletje kan worden.

Hackey sack Hackey sackWanneer de ballon tot tevredenheid is gevuld, dan kan de volgende ballon erover heen getrokken worden. Hiervoor knip je eerst van de toe te voegen ballon het blaasstukje van de ballon. Vervolgens kan je nog gaten in de ballon knippen waardoor er een leuk patroon gaat ontstaan.

Hackey sackNu komt nog een lastig stukje: Knip nu  het blaasstukje van de ballon die je gevuld heb met vogelzaad. Om de ballon gevuld te houden, trek je de tweede ballon er vlug over heen.  Dek daarbij met het tweede ballon het gat af van de eerste ballon.

Nu is het alleen nog een kwestie van ballonnen over het balletje trekken. Dit doe je net zo lang totdat je helemaal tevreden bent over jouw balletje.

OKEn nu maar oefenen! Veel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.