Zomerspecial: Back to school Boekmonsters


Ik begin nu wel een ding te merken bij mij thuis: Mijn oudste dochter begint de vakantie nu helemaal zat te worden. Na vier weken vakantie weet ze gewoon niet meer waar ze het moet zoeken. Ze heeft regelmaat nodig en zelfs nu ik weer aan het werk ben en de regelmaat toch al weer wat in onze levens begint af te tekenen, heeft zij een gezicht van 3 weken onweer. Aangezien we deze zomerspecial al weken voorafgaand van de vakantie hebben voorbereid, zijn al deze activiteiten voor haar al achterhaald en heeft zijn op dit moment bitter weinig te doen ­čÖé

Dit even ter zijde, want onze zomerspecial is nog lang niet ten einde. We hebben nog een anderhalve week tot de laatste kinderen ook weer naar school gaan (en laat mijn dochter nu  net bij de laatste groep horen!). We hebben dus ook nog een aantal activiteiten te goed..

Boekenmonsters

Vandaag gaan we in het kader van Back to School ons eens verdiepen in het lezen. Nee, wees maar niet bang, je hoeft geen boek te gaan lezen (al is dit natuurlijk ook een leuke activiteit). We gaan vandaag iets leuks maken waardoor het lezen nog leuker wordt! We gaan Boekmonsters maken.

Huh? Wat is dat: Boekmonsters? Deze boekmonsters houdt voor jou bij waar je bent gebleven! Het zijn boekenleggers.

BenodigdhedenWat heb je nodig?

schaar
karton in de kleuren wit, roze of rood en een kleur naar keuze
stift
plakstift
liniaal
passer

vierkant 12 bij 12Hoe ga je te werk?

Teken op het karton in een kleur naar keuze een vierkant van 12 bij 12 centimeter. Verdeel dit vierkant in 4 vierkanten van 6 bij 6 centimeter.knippen hoekKnip nu het grote vierkant (die van 12 bij 12 cm) uit. Vervolgens knip je 1 vierkantje van 6 bij 6 cm uit. Deze leg je even apart. Het is later namelijk te gebruiken.Collage vouwen hazenorenLeg de L-vorm met de punt naar beneden. Het vormt nu een soort hartje voor je. Vouw de bovenste twee vierkanten nu diagonaal naar binnen. Er vormt zich nu een soort konijn met twee lange oren.vouwen vouwenNu komt het lastigste gedeelte van ons vouwwerk:┬á De twee “oren” moeten in elkaar gevouwen worden. Vouw eerst de linkerkant van de oren naar binnen. Vouw vervolgens het tweede oor open en vouw het oor naar binnen over het linkeroor heen. Nu zie je al een soort envelopje ontstaan. Vouw als laatste het rechteroor in het envelopje. Dit is even lastig, vouw daarom alles precies naar binnen. Het is verder moeilijk om dit precies uit te leggen in woord, maar hopelijk zeggen de foto’s veel meer.

Je kan nu het hoekje al mooi over een hoek van een bladzijde schuiven. Zo weet je altijd waar je gebleven bent. Wel is dit hoekje natuurlijk nog lang geen monster en dit was wel belooft! Klopt!mond knippenplakken mondUit het roze of rode karton knip je een vierkant van 5,5 bij 5,5 cm. Dit plak je als bek op de achtergedeelte van het boekhoekje.ogenOp het witte karton teken je met de passer twee rondjes van ongeveer een cm doorsnee.  Dit worden de ogen. Wat ook op het witte karton getekend kan worden is een vierkantje van 6 bij 6 cm waarop je diagonaal de tandjes tekent. Mijn dochter vond het fijn om eerst het vierkantje uit te knippen, deze vervolgens in het reeds gevouwen hoekje te plaatsen en dan de tandjes te tekenen. Zo weet je precies waar de tandjes moet komen.

Uit het overgebleven vierkantje van het karton in de kleur naar keuze, die je eerder tijdens dit project al had weggelegd, teken je met de passer een rondje van ongeveer 1,5 cm doorsnede. Na het uitknippen knip je deze door de helft.alle onderdelenNu je de laatste figuren geknipt heb, is het nog alleen maar plakken geblazen. De witte rondjes plak je op als ogen, daaroverheen plak je de halve rondjes als oogleden. Teken met de zwarte stift nog twee pupillen op het witte gedeelte en de ogen zijn af.plakken ogen Plakken ogenplakken tandenAls laatste rest nu nog het opplakken van de tandjes. Deze plak je in het envelopje aan de bovenzijde van het vouwwerk. Hierdoor kan de pagina nog goed in het envelopje schuiven en zijn de tandjes nog zichtbaar.boekenmonsterKlaar zijn de Boekmonsters! Wat zijn ze mooi geworden!

Veel plezier!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.