Zomerspecial; storytelling! 1


Echte fantasten opgelet! Dit is nu echt iets voor jullie. In de volgende aflevering van onze zomerspecial gaan we vandaag verhalen verzinnen.

En dat doen we niet op de normale manier. Nee, we gaan er nu eens een kleine twist aan geven. We gaan dit verhaal met meerdere personen verzinnen.

DSC_0013Wat heb je nodig?
Een schrift, meer niet. O ja, en natuurlijk een pen of potlood. Ik zou de potlood aanraden, want als je met een pen een fout maakt, staat het zo slordig!

Wat is nu eigenlijk de bedoeling?
Iedereen verzint wel weer wat anders. Iedereen heeft zijn eigen fantasie. Dit gaan we vandaag nu eens bij elkaar zetten. Het verhaal hoeft vandaag trouwens niet af. Je kan er ook iedere dag een stukje schrijven.

De bedoeling is dat je met meerdere personen een verhaal gaat verzinnen. De eerste schrijft bijvoorbeeld een titel in het schrift. Dan geef jij het schrift door aan een volgend persoon. Dit kan je zus zijn, jouw moeder of vader, een vriendin…het maakt niet uit.

Vervolgens gaat deze persoon de eerste zin schrijven. Een paar zinnen mag natuurlijk ook. Daarna gaat het schrift naar een ander persoon. Die schrijft dan de tweede zin, enz. enz.

Je zult zien dat de meest vreemde verhalen tot stand komen.

Voor de wat kleinere kinderen is het ook leuk om dit te doen. Alleen de mama begeleid dit dan en schrijft de zinnen van de kleuters in het boekje.

Veel plezier!

Tips:
– Het is natuurlijk ook leuk om te kijken waar het schrift eindigt. Na het opschrijven van de titel laat je het schrift los, in de hoop dat deze dan ooit nog eens terug komt. Een nadeel hiervan is dat je nooit weet waar het gebleven is en dus ook nooit zal weten hoe het verhaal gaat. Leg dus vast wie er aan dit verhaal mee gaan doen. Maak duidelijke afspraken en vraag ook van te voren of ze hier überhaupt aan mee willen doen. Spreek ook af wat je van ze verwacht. Wil je dat ze maar een zin schrijven of juist een paar regels. Wees duidelijk!
– Wil je het schrift nu wel los laten en zien waar het eindigt? Zet dan jouw mailadres in het boekje en vraag de mensen of ze willen laten weten waar het schrift zich nu bevind en waar zij het naar toe gaan brengen. Zo kan je redelijk dicht bij het verhaal komen.
– Wellicht is het ook mogelijk om dit bijvoorbeeld via de mail te doen. Je gaat dan als volgt te werk: Jij maakt een mail en stuurt deze naar de tweede persoon. Het verhaal word verder geschreven. Deze tweede persoon “stuurt de mail door” naar een derde persoon, die op zijn beurt met het verhaal verder gaat. Vraag in eerste mail dan wel of je altijd een cc kan krijgen. Dan kan je leuk de gang volgen van het verhaal!
– Het is ook handig om er toch wel richtlijnen bij te vermelden. Regels zoals blijf netjes, geen scheldwoorden en het moet leuk blijven. Ook moet het geen verplichting worden. Vermeld dit ook goed in het boekje, samen met het verzoek het boekje dan niet te laten liggen, maar gewoon door te geven zonder dat er in geschreven wordt, wanneer je er geen zin in hebt.
– zet er ook een datum in wanneer je het project wil afronden. De laatste dag van de vakantie lijkt mij, in het kader van de zomerspecial, een leuk einde. Vraag dan ook om op de een na laatste dag dit schrift te retourneren aan de eigenaar, jij dus!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Zomerspecial; storytelling!

  • Pingback: De allerlaatste Zomerspecial: De zomer is voorbij! | Kidz Blozzy

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.