Kidz Cookin’ Cupcakes


Op een woensdagmiddag had Emma een klasgenootje te spelen. Op het moment dat ze uit school kwamen wisten ze me gelijk te vertellen wat ze die middag wilden gaan doen: Cupcakes maken!

Cupcakecup

Sinds december 2012 wil Emma al meedoen met de CupcakeCup, een bakwedstrijd voor kinderen die sinds 2012 rond december te zien is op de Tros. Helemaal geweldig vind ze de creaties die deze kinderen kunnen maken. Stiekem vind ze natuurlijk dat ze het veel beter kan, maar ze vind ook dat ze dan zal moeten oefenen. Nu hebben we altijd al wat spullen in huis om cakejes te bakken, maar echte cupcakes is toch een ander verhaal. Sinds december zijn we dus regelmatig wezen shoppen om spulletjes in huis te halen.

Ik ben van mening, dat als zij met de CupcakeCup mee zou willen doen, ze helemaal alleen de cupcakes zou moeten kunnen maken. Nu is in het verleden mij wel een paar dingen opgevallen. Zo is een handmixer wel onhandig als je tegelijk ook alle ingrediënten in een kom moet doen. Daarnaast zal je altijd zien dat de ingrediënten niet in huis zijn, net op het moment dat zij besluit cupcakes te bakken.

We hebben daarom een aantal aanpassingen gedaan. Zo hebben we een goedkope keukenmixer gehaald bij de Action (voor het geval dat ze er toch niets aan vind) en hebben we bakken gevuld met allerlei benodigdheden om cupcakes te kunnen bakken. De bakken zijn enorm handig! Alles gevuld met ingrediënten, uitstekers, cupcakebakjes en nog veel meer. Het enige wat ik nog moet doen, is de voorraad op peil houden. Na elke cupcakesessie neem ik de voorraad op en vul deze aan.

Het enige wat ik nu nog doe, is toezicht houden. En ook hier komt er al een punt aan, dat dit ook niet meer nodig is. Ze pakt netjes alle spulletjes, weegt alles af en doet ze in de bakjes.

DSC_0298 Om de basis eerst goed onder de knie te krijgen heeft ze tot nu toe alleen nog maar het recept gebruikt van de CupcakeCup.

Cupcakes

Recept:

 • 200 gram bloem
 • 200 gram suiker
 • 200 gram roomboter
 • 4 eieren
 • snufje zout
 • Merg van een vanillestokje

Meng eerst de boter en de suiker door elkaar. Vervolgens voeg je de eieren en het snufje zout toe. Goed mengen totdat het ei helemaal is opgenomen. Nu telkens kleine beetjes bloem toevoegen aan het beslag. Als laatste voeg je nog het merg toe van een vanillestokje en jouw beslag is klaar. Voeg eventueel nog wat toe naar eigen creativiteit en smaak.

Hier en daar wordt het recept een keer aangevuld met chocola, maar verder is ze (nog) niet gekomen.

DSC_0299DSC_0302Maar goed, de dames gingen dus cupcakes bakken. Heel geconcentreerd gingen ze aan de slag en ik moet zeggen dat ik ze de hele middag niet gehoord heb. Ideaal!

Voor deze gelegenheid hebben ze alleen gebruik gemaakt van de verschillende kleuren fondant. Een enkele keer hebben ze kleurstof gebruikt om de kleur aan te passen en het geheel hebben ze afgemaakt met kleurstiften of sprinkels.

Ze hadden de grootste lol en aan de eind van de middag kreeg haar klasgenootje haar cupcakes mee om thuis lekker op te peuzelen.

Ze heeft nog wat oefening nodig, maar het begin is er! 😉 Ze waren in ieder geval heerlijk!

Tips:

 • doe alle ingrediënten in een bak, zo grijp je er niet naast of hoef je niet op zoek naar alle ingrediënten. De boter en eieren bewaar ik natuurlijk wel in de koelkast.
 • Verdeel de spullen over verschillende bakken. Zo heb ik een bak met ingrediënten (o.a. bloem, suiker, chocola, vanille, vanillesuiker en aroma), een bak met fondant en busjes gekleurde suiker om te versieren, een bak met uitstekers, modelleerstokjes, bakmatjes en fondantrollers en een bak met overige spullen.
 • zorg voor verschillende extra ingrediënten zoals chocola e.d. Ze kunnen dan naar hartenlust experimenteren en leren ze om creatief te denken.
 • een keukenmixer is hier wel handig, zo houden ze de handen vrij om de ingrediënten in de kom te doen.
 • leer ze afwegen en netjes te werken, dit is fijner om te werken, maar ook fijner achteraf voor jezelf.

Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.