Met Museumweekend naar het Nederlands Watermuseum in Arnhem


De berichten vlogen langs mijn oren dit weekend. Op twitter, facebook, google+…overal kon ik lezen dat het dit weekend zover was: Museumweekend! De uitgelezen kans om een museum van binnen te zien, vaak tegen een verlaagde entreeprijs. Soms zelfs helemaal voor niets! Ik vroeg me af of wij, Nederlanders, dan echt zo weinig naar een museum gaan. En dat terwijl er zoveel leuke musea hebben in Nederland.

In Museum? 4 tips om de kids mee te krijgen, kon je al lezen dat ik dit weekend een moeder-dochterdagje had met mijn oudste dochter. Bestemming van vandaag: Het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Bij ons nagenoeg om de hoek en volgens de site genoeg te doen.

Eenmaal aangekomen schrik ik even. Weinig parkeergelegenheid. Die 20 auto’s die er kunnen staan, staan al netjes op een rijtje. Op de weg parkeren dan maar. Goed, dat wordt dan betaald parkeren. Jammer! Daar gaat mijn idee van een goedkoop dagje uit. Ook ziet het gebouw er op het eerste gezicht klein uit. Bedenkelijk lopen we naar het gebouw en zien we al een tent staan. Haargel maken staat op het bordje. Samen met mijn dochter spreek ik af om eerst maar eens naar de kassa te gaan.

Bij de kassa worden we geholpen door een alleraardigste mevrouw. Het zou mijn oma kunnen zijn! Netjes legt ze ons uit wat de bedoeling is van alle kaartjes. Voor de waterlab en de haargel moeten we trouwens wel extra betalen. Niet veel hoor: 2 euro. In totaal zijn we voor dit museum (in dit weekend) 4  euro kwijt. Kijk! Dat is nog eens een binnenkomer!

Eenmaal binnen wordt het duidelijk dat deze museum helemaal niet zo klein is als gedacht! De grootste gedeelte van het museum ligt namelijk onder de grond! Zo, die zag ik niet aankomen. We besluiten het waterlab te gaan zoeken en lopen automatisch de trap af. Daar komt ze de eerste doe-dingen al tegen van het museum. Zo mag ze wolken maken en bij een slapende ijsbeer kruipen. Maar wat we ook zoeken, geen waterlab. Deze blijkt uiteindelijk boven bij de ingang te zitten. Bij het waterlab wordt mijn dochter keurig begeleid met haar proeven. De proeven zijn ook stap voor stap in kaart gebracht, zodat zelfs de wat kleinere kinderen dit goed begrijpen.

Na een heerlijke lunch zijn we de rest van het watermuseum gaan verkennen. Er wordt veel uitgelegd en je kan nog veel meer doen. Wanneer je er even niet uitkomt, loopt er ook nog eens begeleiding, die dan netjes verteld wat je moet doen.

Nu kan ik wel gaan vertellen wat we allemaal gedaan hebben, maar het is leuker om het zelf te gaan ontdekken. Als afsluiter van de dag heeft mijn dochter buiten in de tent nog eens haargel gemaakt in de kleur blauw met groene glitters. Groovy!

Mijn indruk van de gehele museum was goed. Het zag er netjes uit, was gezellig druk en heel veel te doen. Alle toepassingen met water werd behandeld, al vond ik de uitleg op de borden soms wat te langdradig voor kinderen. De ouders konden lezen, de kinderen konden doen! De begeleiders die aanwezig waren, waren wat oudere medewerkers, die hun werk zeer serieus namen en dit was tevens voor de kinderen ook prettig: Het gevoel van Opa, Oma, vertel eens!

Voor:
– Rustige begeleiding, waardoor kinderen sneller luisteren;
– Veel doe-dingen;
– De proefjes zijn erg leuk. Voor 1,50 euro mag je 3 proeven doen;
– De locatie is erg mooi. Tijdens de lunch hadden we fantastisch uitzicht over Sonsbeekpark. Na het bezoek hebben we daar ook even gewandeld.

Tegen:
– Parkeren, te weinig parkeerplaatsen en langs de weg moet je ruim 2,50 euro per uur betalen. Het wordt dan toch wel prijzig.

Al met al een geslaagde middag. In totaal zijn we een uur of 4 bezig geweest inclusief de lunch. Mijn dochter en ik geven het Nederlands Watermuseum een dikke 8.

Extra informatie over prijzen en openingstijden is te vinden op: Het Nederlands Watermuseum.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.