Knutsel ABC


De kindertijd is de mooiste tijd! Er breekt weer een tijd aan waarin jouw kinderen het geweldig zullen vinden om wat speciaal voor jou te maken. Moederdag en vaderdag zijn traditioneel de dagen waarop heel jong Nederland hun eigen gemaakte fotolijstjes, bloempotjes of andere knutsels vol trots zullen presenten.

Niet alleen deze dagen zijn er alleen om te knutselen, als kind zou je iedere dag wel wat willen maken.

Hoe en waar mee? Speciaal daarom deze Knutsel-abc!

Afval
Het klinkt gek, maar afval kun je ook gebruiken om te knutselen met je kinderen. Neem nu bijvoorbeeld een leeg blikje of lege pot van het eten. Altijd leuk om wat mee te doen.
Boetseerklei
En alle andere soorten klei. Denk dan in het verschil tussen klei wat uitdroogt en wat niet uitdroogt.
Chenilledraad
Ofwel de pijpenragers. Leuk voor allerlei knutsel en fotoprops. Wie wil er nu niet met zelfgemaakt kattesnorretje op de foto?
Draad
En dan wel alle soorten draad: nylondraad, bloemschrikdraad, touw, wol, garen, katoenen draad, elastiek, enz. enz.
Eierdozen
De mooiste knutsels van je kidz krijg je van de meest simpele spullen. Eierdozen, lege toiletrolletjes, keukenrollen en schoenendozen. Ik heb er altijd een aantal op onze knutselkamer liggen. Ook handig als voorraad voor school of peuterspeelzaal trouwens. Het is al regelmatig voor gekomen dat ik een zak heb gedoneerd!
Foam
Grote stukken foam is de plastic variant, vilt kun je gebruiken voor de stoffen variant. Wat kan je er van maken? Van alles.
Glitter
Kinderen houden van glitter, vooral de meiden. Glitterlijm, glitterstickers, glitters los of lovertjes, alles wat bling bling is, kan gebruikt worden.
Hout
Alles wat van hout is, kan mee geknutseld worden. Denk daarbij niet alleen aan een stukje triplex, maar vergeet ook de wasknijpers en ijsstokjes niet.
Inkt en stempels
Stempels en inkt kunnen natuurlijk niet ontbreken in de knutselabc. Je kan ook stempelen met verf!
Juweelstenen en kralen
Sieraden maken is op het moment hip, dus kan ook in onze knutsel-abc niet ontbreken.
Karton en papier in alle soorten en maten
Alles van karton en van papier kan van pas komen. Papier is veelzijdig en dus onmisbaar.
Lijm, lijmstiften
Als het moet plakken, moet het ook plakken. Zorg dus voor goede lijm. Wist je trouwens dat je van lijm ook zeer goed groene slijm kan maken?
Markeerstiften, gewone stiften, kleurpotloden, waskrijt
Alles wat maar de mogelijkheid heeft om te kunnen tekenen. Voor zowel binnen als buiten.
Naalden en fournituren
Je kan al die materialen wel hebben, maar je moet ook wel kunnen werken met die materialen. Zorg wel dat het stompe naalden zijn bij onze kleinere kidz.
Opruimen
Al dat spul is wel ontzettend leuk om te hebben, de kidz hebben altijd iets bij de hand om mee te knutselen. Maar waar laat je het allemaal? Opruimen dus, maar zorg wel dat de kidz er zo bij kunnen. Wanneer je de ruimte heb, is een kast ideaal. Is dit niet het geval, kies dan wat de kidz het leukste vinden en zorg dat je daar dan ontzettend veel mee kan doen.
Plakband, schilderstape, washi tape of stickers
Goed voor het vastplakken, afplakken of beplakken van de knutsels
Qweet niet
Deze is niet makkelijk, iemand een idee?
Restjes
Je kan van alles bewaren, wat eerder gebruikt is bij een andere klus. Restjes van stof, steen, tegels of papier kunnen perfect gebruikt worden voor beestjes, mozaïek of andere frutsels.
Schaar
Let er wel op dat het een kinderschaartje is voor de kleintjes, je wilt geen gaten in de mooie kleertjes. Of wil je soms dat ze echt kappertje gaan spelen?
Tissues en/of koffiefilters
Ook deze alledaagse materiaal kan omgetoverd worden tot de mooiste kunstwerken.
Uitkiezen
Heel leuk deze abc, maar het is te gek voor woorden om dit alles in huis te hebben. Uitkiezen is het antwoord.
Verf en zo
Zoveel technieken, zoveel soorten verf. Let er bij kinderen op dat het vooral veilig is. Voor kleine kinderen dus waterverf e.d. Wist je ook dat je met fruit kan verven? Door ze uit te persen of tot pap te vermalen! Niet alleen het verf is belangrijk, maar ook de benodigdheden. Denk hierbij aan kwasten, een potje met water, beschermende tafelkleden en natuurlijk ook het schortje!
Wiebelogen
Ie kiek u an! Ook leuk om grapjes mee uit te halen..
Xal het niet weten
Ook deze is een killer in mijn knutsel abc. Als hier iemand wat op weet, ik hoor het graag!
Yo-yo maker
Ik kon het zelf ook niet, het blijkt een vorm te zijn waarmee je vormen van stof kunt maken. Als je zoekt op een letter, kom je vanzelf nog eens iets tegen. Het is een makkelijke vorm van quilten en dus ook geschikt voor kinderen.
Zakjes
broodzakjes, plastic zakjes, boterhamenzakjes, diepvrieszakjes, papieren zakken. Je kunt zoveel doen met zakken.

Tja, er is tegenwoordig zoveel om mee te knutselen. Ik zal vast nog het een en ander vergeten zijn. Ideeën zijn altijd welkom en samen zullen we deze abc vast nog wel kunnen aanvullen.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.