Kidzly Science; zwevende eieren 1


Mengen, proberen, kijken, doen! Ieder kind is van nature nieuwsgierig. Dit is maar goed ook! Nieuwsgierigheid is de basis van ontwikkeling, niet alleen voor als ze klein zijn, maar ook voor later.

Gisteren heb ik gemerkt dat mijn oudste het doen van proeven ontzettend leuk vind. Normaal gesproken als ze opdrachten moet doen, dan stuitert ze binnen de kortste keren over de vragen heen en leest ze de helft niet. Resultaat: achteraf heeft ze geen idee waar het over ging, maar de opdrachten waren wel leuk!

Gisteren ging dit anders. Met haar lijfje in een heus laboratoriumjas gestoken en gewapend met een mandje vol met interessante spullen ging ze zitten aan een heus laboratoriumtafel. Wellicht ken je deze wel van Scheikunde vroeger: Een tafel met daarbij ook aansluitingen voor elektra, gas en weet ik veel wat nog meer.

Heel geconcentreerd voerde ze stap voor stap uit, wat er op de kaartjes stond. Zo had ik mijn dochter nog nooit mee gemaakt!

zwevende eieren

Voor mij een reden om op zoek te gaan naar allerlei proeven die je thuis zelf kunt doen met je kinderen.  Vandaag zal ik een van de proeven beschrijven die ze gisteren uitgevoerd heeft:

Zwevende eieren

Wat heb je nodig:
– water
– twee glazen
– twee eieren
– zout
– eetlepel
– kleurstof (je kunt gewoon kleurstof uit de toko gebruiken)
– 2 maatbekers

Uitleg stap voor stap:

zwevende eierenZorg ervoor dat je alles klaar hebt staan.

1. Vul de twee maatbekers met water. In 1 maatbeker voeg je ook wat kleurstof toe.
zwevende eieren2. Vul vervolgens 1 glas voor de helft met water waarbij de kleurstof is toegevoegd

3. Laat het ei voorzichtig met de lepel in het water zakken. Wat gebeurd er?
zwevende eieren4. Vul nu glas 2 met het heldere water

5. Voeg daarbij 2 eetlepels zout toe

6. Laat het ei voorzichtig met de lepel in het water van glas 2 zakken. Wat gebeurd er nu?
zwevende eierenWe hebben nu een drijvend ei. Op zich is dit al heel erg leuk om te zien. Door het zout blijft het ei drijven terwijl het ei in het glas zonder zout zinkt. De zout zorgt ervoor dat dingen blijven drijven. Dit is dan ook waarom je in de dode zee zelf ook kan blijven drijven. Hierin zit zoveel zout, dat zelfs mensen blijven drijven.

Maar we hebben dit artikel niet voor niets zwevende eieren genoemd. We gaan nog even door.

7. schenk voorzichtig het water met de kleurstof op het drijvende ei. Zorg ervoor dat langzaam schenkt en precies op het ei. Kijk eens wat er gebeurd!

zwevende eierenZo nu heb je geleerd wat zout in water doet en dat je twee vloeistoffen op elkaar kan laten drijven. Probeer jouw kinderen ook te vragen waarom zij denken dat er iets gebeurd. Zo kun je ze helpen om na te denken wat er aan de hand is. Jouw kidz zijn nu bezig met Wetenschap! Zo simpel is het.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Kidzly Science; zwevende eieren

  • Pingback: Kidzly Science: Eiertastisch! | Kidz Blozzy

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.