Historisch Festival Raalte


Dagjes uit met de kids, evenementen, festivals…wanneer het goed vertoeven is voor de kinderen, dan is mijn dag ook al geslaagd. Het klinkt als een cliché, maar ik kan daar alleen maar 100% achter staan. Hebben de kinderen het er naar de zin, dan geeft dat ook rust voor jezelf om te genieten.

Een aantal posts op deze blog gaan over de uitjes die wij met de kinderen hebben ondernomen. De meeste gaan over een of ander park, al dan niet met dieren, of musea. Dit was ook leuk om over te schrijven, simpelweg vanwege het feit dat je ook anderen warm kan laten lopen om ook naar dezelfde bestemming te gaan.

Dit keer is het anders. We zijn gisteren bij het Historisch Festival in Raalte. Ik werd op dit evenement  gewezen via Twitter. Aangezien ik die middag toch alleen met de kidz zou zijn, was dit wel een leuke bestemming. Snel even de site gecheckt… Simpel, maar wel veel belovend.

Eenmaal op het terrein viel het me op dat het niet zo heel druk was en dat terwijl we pas om half 2 aan kwamen. Als eerste kwamen bussen, vrachtauto’s en auto’s tegen. Allemaal Oldtimers. Mooi om te zien, maar mijn dochters interesseert dit geenszins. Even verderop zien we al wel wat meer van ze leuk vinden. Overal waren kampementen opgezet door verschillende historische groepen. In het midden van het terrein was een groot stuk grond afgezet met netten. Binnen in twee grote manegehallen waren nog meer standjes gemaakt en was er een groot podium.

Ze hebben die middag bijzonder veel kunnen doen. Heb je even?

 • glijden op een heus glijbaan van hooibalen,
 • konijnen knuffelen,
 • paardjes aaien,
 • theekopjes maken van karton,
 • geschminkt worden,
 • echte zwaarden vast houden (ze zijn toch wel zwaar!),
 • een echt helm op je hoofd zetten,
 • leren jongleren,
 • molenspelletjes spelen,
 • kaarsen maken,
 • zelf touw maken,
 • in een stoomvoertuig rond het terrein gereden worden,
 • zelf broodjes bakken,
 • als een ridder zwaardgevechten houden,
 • pijl en boog schieten,
 • in een afweergeschut zitten uit de tweede wereld oorlog en doen alsof je in gevecht bent met vliegtuigen,
 • en nog veel meer!

Het leuke was aan dit evenement dat iedereen heel enthousiast in hun kampement op gingen. Iedereen heeft zijn eigen rol en dat spelen ze ook vol overgave. De regels voor de bezoekers waren ook redelijk duidelijk. Stond er een touw gespannen voor het kampement, dan mocht je daar niet komen. Stond dit er niet, dan werd je gastvrij ontvangen in het kampement. Je kon ze ook vanalles vragen en vaak, als dit dat mogelijk was, dan lieten zij jouw alledaagse werkzaamheden zien, die je nu niet meer ziet. Denk maar eens aan het maken van maliënkolders of het oppoetsen van de harnassen, het slijpen van de zwaarden of zelfs het koken op houtvuren. Het was vaak zelfs mogelijk om zelf even dat vuurtje op te stoken of een ringetje in die maliënkolder vast te maken.

Dit alles werd omlijst door veelvuldige shows door bands, zangers en circusartiesten. Tussendoor moest je af en toe eens opzij springen voor de oude fietsen waarop een aantal heren het terrein rond raceten. Afwisseling met shows door herders met herdershonden, dressuurpaarden en roofvogelshow maakten de dag compleet.

Wij hebben ons zeer vermaakt op deze middag. We vonden het zelfs jammer dat we niet eerder gekomen waren. Er was zoveel te doen en zoveel te zien, dat wij de helft niet hebben kunnen doen. Tja, dat krijg je als je relatief laat binnen komt hobbelen. Het mooiste aan dit evenement vond ik de diversiteit. Bij de meeste evenementen met historische waarden kom ik alleen maar ridders tegen. Bij dit festival kwam ik vooral verschillende groepen tegen. Niet alleen de ridders, maar ook Romeinen, kruisvaarders, Schotse clans, Gladiatoren, middeleeuwse circus enz. Daarnaast werd niet alleen rekening gehouden met de middeleeuwse groepen, maar ook groepen uit de tweede wereld oorlog, 80-jarige oorlog en 20-eeuwse stoommachines kwamen voor op het terrein. Van alles wat!

Eettentjes waren er ook ruim voldoende. Binnen waren diverse snacks te krijgen en ook buiten stond er nog een grote frietkraam. Wellicht was de diversiteit hier ver te zoeken, maar misschien moet dit nog groeien.

Dit festival bestaat sinds 2011 en wordt ieder jaar van zaterdag tot en met Paasmaandag gehouden op het terrein van Manege “de Hooge weg”. Je zal nu dus wel een jaar moeten wachten, maar dan heb je ook wel wat! Meer informatie vind je op Historisch Festival Raalte.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.