Dagje uit: Beeld en Geluid


merktekenIk las het net op het nieuws, de eerste storm van 2014! De laatste dagen waren toch al niet zo heel denderend, volgens mij is het tijd om eens een dagje uit te organiseren. Onze bestemming van vandaag? Het museum Beeld en Geluid in Hilversum.

Wanneer je aankomt is het al een hele andere wereld. Mediapark Hilversum is gewoon een land apart binnen Nederland. “Kijk mam, daar is het Klokhuis kantoor!” hoor ik op de achterbank. Zowaar herken ik het ook van TV. Werkelijkheid is dat dit onze eindbestemming is. Kennelijk herkent ze deze bestemming vanuit Klokhuis uitzendingen en heeft ze dus het idee dat hier ook het kantoor gevestigd is. Logisch!

Bij binnenkomst worden we opgewacht door een alleraardigste mevrouw. Ze heet ons welkom en legt uit wat de bedoeling is. Bij de kassa ontvangen we alle vier een mooie ring. Hiermee kunnen we alle vastleggen wat we doen en worden de filmpjes, opnames en foto’s vastgelegd op een site waarop je later kan inloggen. Na een snelle pitstop, waarbij we onze tassen in een kluis opbergen en onze jassen ophangen, is het tijd voor de ontdekking.

Via de centrale trap kom je bij een registratiepilaar. Hierop registreer je jouw ring en vul je je naam in. Dan nog een gastheer of -dame uitzoeken en de tocht kan nu eindelijk beginnen. Het is druk, heel druk. Dit is niet zo verwonderlijk met het slechte weer buiten. Je moet toch wat!  Eenmaal boven bij zie je veel, heel veel. Wij kiezen als eerste voor de Sterrenshow. Het is alsof ik terug geworpen wordt in de tijd, het is een feest der herkenning. Het naambordje van Dokter van der Ploeg (zeg eens AAA), Bella Beer, de kleren van Tante Es. Ze staan er allemaal, en nog veel meer.

Wat me opvalt zijn de vele beeldschermen. Ieder beeldscherm activeer je met jouw ring en dan krijg je of een opdracht of uitleg. Onze eerste opdracht was het kiezen van een showopkomst. We kiezen er een en mijn twee dochters gaan voor een deur staan. Nog 10, 9, 8……3, 2, 1 SHOWTIME. De deur schuift open en ze worden aangekondigd. Met een aantal enigszins verlegen stappen lopen ze een open ruimte in. Er wordt geklapt (voornamelijk door papa) en de lichten flikkeren. Nou dat was het dan. Op een scherm ernaast kun je je eigen grootse entree nog eens nakijken. Heb je daar geen zin in? Geen nood, dit is dus ook thuis te bekijken!

De volgende stop: Toppop! Na het activeren van de ring wil mijn jongste dochter wel op het podium staan om een liedje te zingen en op te treden. Eenmaal op het podium krijgt ze acuut plankenkoorts en wil ze toch maar niet meer. Ach, wat wil je ook van een peuter van 3 jaar! Ook wanneer haar grote zus achter de regietafel gaat zitten om haar optreden te regisseren, verlost haar niet van haar plankenkoorts. Ik denk dat de muziek ook iets te gedateerd was. K3 hadden ze toen nog niet en Kinderen voor Kinderen traden toen gewoon niet op bij Toppop! Nog even hebben we ons ingezet als VJ, maar ook daar wordt het niet zo’n succes! Je moet alles toch geprobeerd hebben. Al snel blijkt dat wij niet van die helden voor het scherm zijn, maar achter de schermen werken wij des te beter.

De rest van de middag zijn we nog lekker bezig met het inspreken van filmpjes, het luisteren van oude liedjes en radiofragmenten en het bekijken van oude kinderprogramma’s. Mijn oudste zet nog een Jeugdjournaal in elkaar en we bekijken de oude platenspelers, videorecorders en cassettebandjes. Uiteindelijk hebben we ons heerlijk vermaakt.

Ik weet niet wie er trouwens meer genoten hebben, de kinderen of de ouders. Voor papa en mama was het allemaal een feest der herkenning. Voor de kinderen was voornamelijk het doen en het leren van de technieken achter een TV- of een radioprogramma een groot succes. Ze weten nu dat er toch wel wat meer bij komt kijken om een liedje te zingen, een radioprogramma te maken of een Klokhuisaflevering op te nemen. Een kleine kanttekening: voor de hele kleintjes is het doen wel leuk, maar dit kan ook vreselijk eng zijn. Al die ogen die op je gericht zijn! Heb je kleine kinderen onder de 6, dan zou ik nog even wachten met een bezoek aan Beeld en Geluid.

Wat fantastisch was, is de registratie met ringen. Kinderen zijn dol op dingen doen en hiermee konden ze genoeg activeren. De registratie en activeren is gemakkelijk uitvoerbaar. De grootste plus van dit museum is ook gelijk de grootste nadeel. Iedereen wil dit! Op een drukke dag als deze zijn de wachttijden enorm. Wachten is dus de grootste bezigheid in dit museum. Ik zou zeker wel eens terug willen, maar dan ga ik de volgende keer wel op een doordeweekse dag wanneer de kinderen vrij zijn van school (op een studiedag bijvoorbeeld). Dan kan je rustig de tijd nemen voor je kinderen en ze ook uitleggen waar ze mee bezig zijn.

Wat ik wel mis is de huidige TV-periode. Het Klokhuis en Jeugdjournaal zijn natuurlijk wel heel bekend, maar er zijn nog meer programma’s die meer tot de verbeelding van de kinderen zullen spreken. Ook Toppop mag wel wat meer van deze tijd worden. In 2012 is immers Gerard Ekdom weer begonnen met dit programma.

Voor:
– registratie met ringen, lekker interactief en je kan het thuis ook nog bekijken en downloaden. Leuk voor later!
– zeer informatief
– feest der herkenning, zelfs voor kinderen in de vorm van jeugdjournaal of klokhuis
– De medewerkers zijn uitstekend. Zeer behulpzaam en slagvaardig. Je kunt ze alles vragen en storingen worden snel opgelost en/of gemeld

Tegen:
– bij drukke dagen moet je vaak wachten om wat te mogen doen
– Door de techniek is de tentoonstelling storingsgevoelig, waardoor je regelmatig schermen tegenkomt die het (tijdelijk) niet doen
– Ietwat gedateerd voor de jeugdige bezoekers

Wij hebben ons uitstekend vermaakt. We geven het museum van Beeld en Geluid een dikke 8!!Beeld en Geluid is open van dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot half 6. Meer informatie en prijzen kun je checken op hun site: www.beeldengeluid.nl

Tip: alle opnames zijn te downloaden. Mijn oudste dochter moet wel eens een presentatie houden op school. Je raadt nooit wat haar volgende presentatie wordt….. Beeld en geluid! En in haar presentatie verwerkt ze dan de opnames van die dag. Een betere voorbeeld en uitvoering voor Beeld en Geluid kun je dan haast niet meer hebben.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.