Project Junglekamer: een panterscherm


Nu de bloemenkamer eindelijk af is, wordt het zo zachtjes aan weer tijd om de Junglekamer voor onze oudste dochter verder af te maken. Er zijn daarvoor nog minimaal twee objecten voor nodig. Een daarvan is het kamerscherm in jungle-style.

PanterschermHet idee is simpel en eigenlijk afgekeken van onze grote, Zweedse meubelgigant Ikea. Wat heb je ervoor nodig:

  •  3 zijsteunen IVAR (Ikea) wij hebben de steunen gebruikt van 50 x 124cm voor € 10,00 per stuk
  • verf of beits
  • kwast
  • stof, in dit geval een stof met panterprint (3 x 44,5 bij 240 cm)
  • Nietapparaat of spijkertjes
  • 4 scharnieren met schroeven
  • Schroefboormachine

Als eerste schroef je de scharnieren op de zijsteunen. Let hierbij wel op dat je dit tegen elkaar in doet. Scharnieren de eerste twee delen naar binnen, dan moet de derde zijsteun naar buiten scharnieren. Je moet het scherm kunnen inklappen en de scharnieren draaien maar een kant op.

Vervolgens kun je de zijsteunen staand schilderen. Dit is het makkelijkste. Verf het in een kleur die je zelf leuk vind. Ik heb hiervoor een bruine beits genomen om het hout te laten zien. Zo krijg je nog meer het junglegevoel.

Nu komt er een wat lastiger klusje. Het bekleden van de zijsteunen. Knip de stof in de goede maat. Bij mij was dit 44,5 breed en 240 cm lang. Zo hield ik genoeg werkruimte over en kon ik het laatste stukje op de gewenste lengte afknippen. Meet altijd de steunen op: Meten = Weten!

Eerst maakte ik op de onderste steun de stof vast met een paar nietjes. Dit kan natuurlijk ook met een paar kopspijkertjes, maar pas wel op dat deze niet zo groot zijn. Ze mogen niet door de planken heen komen. Vervolgens trek je de stof over de hele zijsteun heen en maak je de stof weer vast op de onderste steun. Ik heb dit gedaan door het stof dubbel te klappen naar binnen en dan om de steun te spannen. Aan de onderkant van het plankje heb ik de naad blind weg gewerkt. Zorg wel dat het stof goed recht op het paneel zit en dat het ook goed opgespannen wordt. Dit werkt het makkelijkste wanneer je even met twee personen vast houdt. Je komt namelijk net 1 hand te kort.

Werk alle 3 de zijsteunen af en klaar is de fantastische kamerscherm.


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.