Koken voor kinderen! Kidz gaan zelf aan de slag! 1


Oud en Nieuw is voor de meeste mensen een tijd van reflectie, terug kijken en herdenken. Klinkt heel zwaar en dat zal het voor een aantal onder jullie ook wel zo zijn, maar het hoeft niet zo zwaar te zijn. Ik heb mij zelfreflectie vooral geprojecteerd op de blogartikelen die ik in het afgelopen jaar heb gepost. Leuk om te zien hoe zo’n site zich ontwikkeld, maar in mijn geval zag ik dat ik het ietwat teveel over knutselen en zelf maken heb gehad. Tijd voor wat anders: Koken!

Heerlijk vind ik het altijd, gezellig met mijn oudste in de keuken. Ook al heeft ze soms haar zenuwen en kriebels niet in bedwang, het gaat steeds beter met haar om te koken. De resultaten zijn er dan ook naar! Op de zondagochtend krijg ik nu regelmatig een lekker ontbijtje die zij heeft gemaakt! Heerlijk toch?

Het is natuurlijk per kind verschillend of ze er aan toe zijn om te koken of niet. Ook de leeftijd waarop je jouw kind leert stap voor stap te koken is weer voor ieder kind verschillend. Kijk naar de rust en aandacht die een kind heeft, immers koken is vaak met hittebronnen en wanneer een kind uit de band springt, is een brandwond snel opgelopen. Nog belangrijker vindt ik hoe je zelf als ouder ben. Ik heb in het verleden nog wel eens geprobeerd te koken met mijn oudste dochter, maar op het moment dat ze wat gevaarlijks deed, kreeg ik een hartverzakking. Niet handig, want het gevolg is dat jouw kind dan alleen nog maar de gevaarlijke kanten van koken hoort. Het heeft daarna dan ook weer lang geduurd, voordat ze weer mee wilde helpen. Ben je dus zelf gestrest? Begin er dan alsjeblieft niet aan!

Het komende jaar is mijn goede voornemen: meer schrijven over koken met of voor kinderen! Tips, trucs, lekkere gerechten en nog veel meer! Er is namelijk zoveel te doen met eten! Het heeft namelijk ook zijn voordelen. Kinderen leren veel door koken: Ze leren zelfs eten. Mijn oudste vraagt mij regelmatige hoe bepaalde ingrediënten zullen smaken. Ik laat haar dan altijd proeven, ook al is het peper of sambal. Ze leren dan vanzelf wat je wel kan proeven en wat niet. Beter nog, ze leren dan ook vanzelf wat ze nu eigenlijk wel lekker vinden!

Ik weet ook wel dat dit nu heel erg mooi klinkt. Dat dit het probleem oplost van alle kinderen die slecht eten! Nee, dit weet ik zelf ook wel, maar je kunt het altijd proberen en je weet als ouder zelf ook wel of het voor jouw kind gaat werken of niet. Gooi alleen niet gelijk de handdoek in de ring! Soms laten jou kinderen je verbazen!

Voor de hele jonge kinderen is het maken van koekjes natuurlijk altijd leuk. Lekker kliederen en daarna lekker smullen van de door jouw spruit gecreëerde suikerbommen. Het kan ook anders. Nu het jaar 2014 is begonnen en iedereen op zijn of haar lijn schijnt te letten is het volgende ook leuk om met jouw kindjes te doen.

Fruitspiezen

Heerlijk om te doen, lekker snel en mooi qua kleur: Fruitspiezen! Ze kunnen zelfs helpen met het klein snijden van de stukjes fruit! Het enige wat je samen even doet is het schillen en/of schoonmaken van de stukjes fruit en laat ze maar zelf rijgen. Ze zijn gegarandeerd trots wanneer ze het resultaat aan jouw voorschotelen als tussendoortje, lunch of zelfs bijgerecht voor het diner.

Eet smakelijk!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.

Een gedachte over “Koken voor kinderen! Kidz gaan zelf aan de slag!

  • Pingback: Zomerspecial: Picknick-time! | Kidz Blozzy

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.