Sinterklaasstad Amersfoort


Overal in het land worden er om het feest van Sinterklaas activiteiten georganiseerd. Zo heb ik al gehoord van diverse Pietenhuizen, pakhuizen van Sinterklaas en ik heb zelfs al gehoord over het kasteel van Sinterklaas. Zo heb je ook een Sinterklaasstad: Amersfoort. Wij zijn er vandaag op bezoek geweest om dit eens van dichtbij mee te maken.

Ieder weekend, wanneer Sinterklaas weer in het land is, worden er in Amersfoort in de weekenden verschillende activiteiten georganiseerd. Kijk voor je gaat eerst even op Sinterklaasstad.nl, want de activiteiten zijn op verschillende plekken in de stad. Zo weet je waar je heen moet om de leukste activiteiten mee te maken.

 

Wij zijn begonnen op het Sint Jorisplein bij V&D. De goedheiligman heeft hier zijn slaapkamer en de kinderen kunnen hem zelf wakker maken. Dit was vandaag om 12.00 uur. Heel schattig al die kidz die zich voor het raam verdrongen om een glimp op de vangen van een slapende Sinterklaas. Nadat deze goede man wakker gemaakt was door een groep schreeuwende kidz, kleedde zijn knechten hem aan met de nodige dosis humor. Er werd nog eens met de mijter gespeeld, de Pieten dolde wat met de staf…de kidz vonden het geweldig. Zodra de Sint klaar was voor vertrek, poseerde hij eerst nog even met alle kinderen voor een foto. Dank u Sinterklaasje!

De volgende stop was voor ons de Varkensmarkt. Hier was de postkamer van Sinterklaas en konden de kidz eerst nog even een mooie tekening maken die ze vervolgens in de speciale brievenbus voor de Sint konden deponeren. Ook konden ze Amerigo hier van dichtbij zien en aaien. Heel indrukwekkend! Nu was het even tijd voor wat speelplezier. Op het Onze Lieve Vrouwenplein was er een heuse Pietenkermis neergestreken met een aantal attracties. Samen met de Zwarte Pieten genoten de kidz van een rondje in de zweefmolen en draaimolen. In de Onze Lieve Vrouwentoren kon de pakjestoren bezocht worden. Dit was de enige bezigheid wat tegen betaling was, maar voor die 2 euro kreeg je een rondleiding en wat te drinken. Inmiddels wat Sinterklaas ook op het Onze Lieve Vrouwenplein aangekomen en mijn jongste kon het niet weerstaan om toch nog even met de Sint op de foto te gaan. Wat dat betreft heeft zij echt wat met onze goedheiligman, want bij de intocht bleef ze ook aan zijn hand lopen en liet ze niet meer los!

Door de hele binnenstad kwamen we Sinterklaas verschillende keren tegen. Deze goede man verplaatste zich regelmatig tussen de verschillende pleinen en had overal even tijd voor de kinderen om een foto te nemen of een handje te geven. Ook de Pietenband was veelvuldig te zien en horen door de stad. Dit maakte het winkelen wat vrolijker en eigenlijk was er op iedere hoek, straat of steeg wel pieten te zien of te horen. Ze waren overal! Onze laatste stop was de Bakkerij. Hier konden de kinderen met de Zwarte pieten pepernoten bakken, die ze vervolgens in een eigen versierde pepernotenzakje konden meenemen naar huis. De Bakkerij was klein, maar heel gezellig! En wat rook het daar lekker! Na een tien minuten wachten hoorde we de deur open gaan en wat denk je…. is Sinterklaas daar weer! Heel geïnteresseerd bekeek hij de baksels van de kinderen en had voor ieder kind ook zijn momentje. Na het horen van een alarm op de oven, konden de kidz de pepernoten ophalen bij de bakpiet en zijn wij geheel onder de indruk terug naar huis gereden.

De Kidz waren moe maar heel vol van de middag en eenmaal thuis moesten opa en oma eraan geloven om alle verhalen aan te horen en de pepernoten moesten natuurlijk ook even getest worden. Nog even gauw een schoen zetten en de dag was weer voorbij. Ik vond het een geslaagde dag en de kinderen hebben genoten. Dat is natuurlijk het belangrijkste. Er is veel te doen in de binnenstad en het loont om van te voren even de site te bezoeken, zodat je even kan zien waar alles is en wat je het leukste vind. Ieder weekend is er wat anders te doen. Je ziet ook dat ze er echt veel werk van maken om de kinderen het naar de zin te maken en voor ieder kind is er een grapje, grol of praatje.

Wanneer je volgende week nog wat bijzonders wilt meemaken: kom naar Amersfoort, Sinterklaasstad nr. 1!

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.