Het Net-iets-anders-dan-anders Sintviering!


Sinterklaas vieren is voor veel kinderen een spannende tijd. Je merkt het aan alles! Ze zijn druk, vol verwachting en vol spanning met wat er komen gaat. Het ene kind gaat hier mee om door heel druk te doen, het andere kind gaat ermee om door in een hoekje te gaan zitten. Zo reageert ieder kind op zijn eigen manier.

Het kan ook voorkomen dat een kind gewoonweg bang is voor onze Goedheiligman. Geen nood! We gaan dan gewoon Sinterklaas vieren op een andere manier: zonder Sint en met heel veel plezier!

Voor deze viering heb je wel enige voorbereiding nodig. Een aantal voorbereidingen heb ik al voor jullie gedaan. Zo kan je dus sneller deze middag of avond voorbereiden! Makkelijk toch?

Sinterklaas

Wat heb je nodig:

  • Mand
  • Klein jute zakje
  • Cadeaupapier
  • Karton en papier (veel!)
  • Kleurpotloden
  • Pieten pakken en smink voor ieder kind
  • Sinterklaascd of spotify
  • Kleine pakjes
  • Eten en drinken
  • Veer met een stukje dubbelzijdig tape aan de punt

Anders-dan-anders-sintviering

We gaan een pietenopleiding beginnen. In deze versie is er rekening gehouden met het weer. Alles is voor binnen bedacht. De middag (of avond) begint met een brief in de brievenbus. Met een smoes laat je het kind de brievenbus legen (of je loopt er met je kind naar toe en roep: o, wat zie ik nu, er ligt een brief op de mat!) Vervolgens trommel je iedereen op, want op de brief staan immers voor de familie…..

Dan begint de pret! De brief wordt voorgelezen en de pietenopleiding kan beginnen. Ze moeten zoeken naar de opdrachten. Deze wordt op een plek gezet (iemand moet dit dan stiekem neerzetten wanneer de brief wordt voorgelezen), waar de kinderen het makkelijk kan vinden. De opdrachten zitten in een jutte zakje en ligt in een mand met cadeautjes. In de cadeautjes zitten de benodigdheden voor de opdrachten. Breng de spullen naar de huiskamer en laat het kind een kaartje trekken.

Op de kaarten staan opdrachten en deze moeten de kinderen uitvoeren om de pietenopleiding te voltooien! Merk de pakjes, zodat je precies weet wat er in de pakjes zit. Dan kan je het goede pakje vinden bij het kaartje die ze uit de zak halen. De opleiding eindigt eigenlijk op jouw eigen manier. Of je laat alle opdrachten uitvoeren en dan zorg je dat de laatste brief weer in de brievenbus ligt.

Wanneer de opdrachten jouw te lang duren, dan kan je er ook voor kiezen om tijdens een opdracht onopvallend alle restopdrachten (en dan ook de rest van de pakjes) weer weg te halen en vervolgens zorg je er dan voor dat de brief op zijn plek ligt. Wanneer de kinderen het opmerken, dan kan je ook antwoorden dat Sinterklaas de kinderen al goed genoeg vind voor de pietenopleiding en dat ze al geslaagd zijn.

Nu merk je misschien al dat er nog een hoop gedaan moet worden. Geen nood! Hieronder zie je stap voor stap de bestanden die je nodig heb voor een geslaagd feest!

De brieven:

Print dit bestand uit en pas het zo nodig aan. Het is een algemene brief die door een ieder van jullie gebruikt kan worden, maar wellicht wil je wat persoonlijks vermelden. Gebruik je eigen fantasie!

brieven sint kb

De opdrachten:

6ACACE4E-8D33-4320-B876-7A0533145C92Print de opdrachten uit en plak ze op wat dikker karton. Wanneer jouw printer het aankan, kan je natuurlijk deze opdrachten ook in een keer op dikker karton printen. Snij of knip de opdrachten uit, vouw ze dubbel en doe ze in het jute zakje.

Opdracht kaarten

Wanneer je de opdrachten van te voren leest, dan heb je ook een idee wat het gaat worden. Sommige opdrachten spreken voor zichzelf en hebben dus alleen een pakje nodig om uit te voeren.

Opdracht Verkleed je als Zwarte Piet:

Pak een pietenpak in met wat zwarte schmink. Er zijn bij verschillende winkels diverse soorten pakken te koop. Wie weet heeft jouw kind al een pak, dan kan je die natuurlijk ook inpakken. Wanneer een kind een hekel heeft aan schmink, laat je dit natuurlijk weg.

Opdracht Tijd voor het buikje….eten maar!

Pak wat te drinken en eten in! De opdracht spreekt verder voor zich…

Opdracht Knutseltijd:

Print het volgende bestand uit. Deze plak je op karton. Net als bij de opdrachten, kun je deze ook direct op het karton printen. Zorg dat je kleurpotloden, een schaar of een prikmat in de buurt heb, die de kinderen kunnen gebruiken voor deze knutsel. Het is een Zwarte Pietenbakje die ze vrij simpel in elkaar kunnen zetten. Wanneer je een andere knutselidee in je hoofd heb, dan kun je de benodigdheden hiervoor inpakken en je eigen lijn volgen in deze opdracht.

pietenbakje

Opdracht Pietenmemory:

Het wordt eentonig, maar ook hier geld: print het uit en plak het op karton. Snij of knip vervolgens de kaartjes los en pak deze in als een pakje. De regels voor Memory is bij ieder kind wel bekend. Draai de kaartjes om en vind twee dezelfde kaartjes. Degene met de meeste kaartjes heeft gewonnen.

memorykaarten

Opdracht Tijd voor een filmpje! kan jij alle plaatjes op de pietenbingo vinden?

0AAC08E0-A856-45E0-A906-17C058E71D00Ook hier, print het bestand uit en plak het op karton. Ieder kind krijgt een bingokaart. Het bestand bestaat uit 6 kaarten, dus ook papa, mama, opa en oma kunnen meedoen. Pas wel de namen aan van de kinderen! Voor deze bingokaart ben ik uit gegaan van een filmpje die ik op YouTube heb gevonden van Sesamstraat. Het is een wat oudere versie, maar de meeste bewoners doen nu ook nog mee, dus zo gedateerd is het niet. De kinderen kunnen deze via Ipad, Tv (met internetmogelijkheden) of via de computer kijken. Wellicht hebben jullie zelf ook nog een idee om deze op de Tv te krijgen…

Film: Sinterklaas in Sesamstraat

Pietenbingo: pietenbingo

Opdracht: Zing en dans maar zo hard als je kan!

Pak een leuke sinterklaas-cd in of gebruik Spotify op de radio! Meer heb je niet nodig.

Opdracht: werkboekjes

Ik zou hierbij de werkboekjes kunnen plaatsen, maar bedacht mij dat ik maar voor twee leeftijdsgroepen de werkboekjes heb gevonden. Op deze site staan werkboekjes voor verschillende basisschoolgroepen: Minipret.nl.

Hierop staan nog meer soorten werkboekjes, handig voor een andere keer! Print de Sintwerkboekjes uit en pak deze in.

Opdracht: Pietje is zijn veer kwijt! Kan jij hem helpen?

Print het bestand uit op papier. Het is wel wat mooier als je deze wat groter zou kunnen printen. Is dit niet mogelijk, dan kan je deze eventueel nog op A3 kopiëren. Wanneer dit alles niet mogelijk is, dan is een klein exemplaar wel wat moeilijker, maar net zo goed! De bedoeling is dat ze een veer op zijn muts plakken. Ezeltje prik met een twist! Op de punt van de veer doe je een stukje dubbelzijdig tape en het plakt vanzelf.

zwarte piet

Opdracht: In de andere kamer zijn pakjes verstopt, vind ze allemaal!

Pak voor deze opdracht een aantal lege doosjes in of wat oud klein speelgoed. Deze verstop je dan, het liefst in een andere kamer. Je kan natuurlijk ook de pakjes stiekem verstoppen op het moment dat ze al aan het zoeken zijn in de kamer.

Opdracht: Rijmen moet een Piet ook kunnen. Weet jij alle kaarten te rijmen?

4F8CCCAC-BBD5-40BD-8E24-48A5AF60F2B6Print het bestand uit op papier en plak dit op karton. Snij of knip ze vervolgens los en pak ze in. De kinderen kunnen een voor een een kaart pakken en proberen dan rijmwoorden op te noemen. Voor de wat grotere kinderen kun je er ook een wedstrijdelement in brengen. Geef dan ieder kind een papier en laat ze binnen een minuut zo veel mogelijk rijmwoorden opschrijven. Het kind die de meeste woorden heeft na het zien van de laatste rijmkaart, heeft gewonnen.

Rijmkaarten

De rest van de opdrachtkaarten zijn loze kaarten. Deze kan je voor de fun erin laten, maar dit hoeft natuurlijk niet. Ik heb ze erin gedaan voor de spanning.

Zo, nu zijn alle opdrachten compleet en zijn de voorbereidingen voor het spel klaar. De laatste stap in dit spel is brief twee. Op het moment dat alle opdrachten zijn gedaan, vinden de kinderen brief twee in de brievenbus. Deze staat ook in het bestand: Brieven Sint. Dit is het slotbrief en hierna mogen de kinderen de zak met cadeautjes gaan zoeken. Ik heb het einde open gelaten, maar je kan ook al een bestemming in de brief zetten, zodat ze gelijk op de goede plek kunnen gaan kijken.

Have fun!


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.