Wat betekent Halloween nu eigenlijk?


Halloween is een feestdag wat op 31 oktober gevierd wordt. Amerika, Canada, Engeland en Ierland zijn de landen waar dit feest al helemaal is ingeburgerd, maar ook in Nederland zie je steeds meer Halloween gevierd worden.

Halloween? Wat is dat eigenlijk?

Waar komt het vandaan? Wanneer je op Wikipedia kijkt vindt je het volgende:

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).

Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

Halloween in verschillende landen

Op het eiland Groot-Brittannië werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-Brittannië binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.

Halloween

In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen – 2 november – gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het “Trick or Treat” spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.

In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o’-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is. (bron: Wikipedia)

Duidelijk toch?

Halloween bij Kidzblozzy

De komende tijd zullen we meer aandacht besteden aan dit geweldige feest. Wij gaan niet langs de deuren om te “Trick or Treat”-ten, maar maken er vaak een eigen feestje van. Mijn dochters verkleden zich, we versieren de kamer met knutsels en kijken dan een “monsterlijke” film. Als afsluiting gaan wij altijd gourmetten in Halloween-style. Als voorbereiding hierop zal ik een blog posten waarbij ik de activiteiten met jullie deel.

Inmiddels zit ik ook alweer een tijdje op Pinterest. Voor Halloween heb ik speciaal een bord aangemaakt, zodat jullie nog meer ideeën kunnen opdoen.

Klik maar op de linken en kijk maar vast, je zult de ideeën vast leuk vinden!

 


Over Linda

Aangenaam...Linda, mama van 2 heerlijke dochters die heel goed weten wat ze willen. Ik neem ze mee langs leuke activiteiten waarvan ze de les (hopelijk) meenemen in het leven.